Zamagljen vid, iznenadni bol u stomaku...Najraniji znaci da se u telu formirao tromb: Ove simptome ne smete ignorisati – mogu imati fatalne posledice

Slobodanka Ćorić Vesti 23.07.2024 07:34 0

Prepoznavanje ovih ranih simptoma može biti ključno za pravovremeno lečenje i prevenciju ozbiljnih komplikacija, kao što su srčani udar ili moždani udar

stomak

Shutterstock

Tromb, odnosno krvni ugrušak, može se formirati u telu iz različitih razloga i može predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Iako neki trombovi mogu biti asimptomatski, mnogi se manifestuju kroz specifične znake i simptome koji ne bi smeli da se zanemaruju. Prepoznavanje ovih ranih simptoma može biti ključno za pravovremeno lečenje i prevenciju ozbiljnih komplikacija, kao što su srčani udar ili moždani udar. Evo na šta treba obratiti pažnju.

1. Bol i otok u nogama

Jedan od najčešćih simptoma tromba je bol u nogama, naročito u donjem delu nogu, koja može biti praćena otokom. Ako primetite da vam je jedna noga otečena i bolna, dok druga izgleda normalno, to može ukazivati na duboku vensku trombozu (DVT). Ovi simptomi mogu biti praćeni crvenilom ili osećajem toplote u zahvaćenom delu. Ignorisanje ovih simptoma može dovesti do opasnih komplikacija, kao što je plućna embolija.

2. Zamaranje i kratak dah

Kratak dah i osećaj umora bez očiglednog razloga mogu biti znakovi da se tromb odvojio i putuje kroz krvotok do pluća, uzrokujući plućnu emboliju. Ako osećate da vam nedostaje vazduha, čak i kada ne obavljate fizičke aktivnosti, i to uz popratne simptome poput bolova u grudima, odmah se obratite lekaru.

3. Bol u grudima

Bol u grudima može biti ozbiljan simptom koji ukazuje na to da je tromb blokirao krvne sudove u srcu, što može dovesti do srčanog udara. Ovaj bol može biti oštar, stisnuti osećaj ili se može širiti u ruke, leđa, vilicu ili stomak. Ako osećate ovakve bolove, posebno uz druge simptome poput znojenja, mučnine ili vrtoglavice, ne gubite vreme – odmah potražite medicinsku pomoć.

4. Zamagljen vid ili poteškoće u govoru

Ako primetite da vam je vid postao zamagljen ili imate problema sa govorom, to može biti znak da tromb utiče na krvne sudove u mozgu, što može izazvati moždani udar. Ostali simptomi moždanog udara uključuju slabost ili utrnulost na jednoj strani tela i naglu konfuziju. U ovom slučaju, brza reakcija je ključna za minimiziranje potencijalnih oštećenja i sprečavanje dugotrajnih posledica.

5. Iznenadni i intenzivni bolovi u stomaku

Iznenada pojavljivanje bolova u stomaku, naročito ako su veoma jaki i ne prolaze, može ukazivati na tromb u abdominalnim krvnim sudovima. Ovi bolovi mogu biti povezani sa zatezanjem ili osećajem nelagodnosti u stomaku. Ako osećate ovakve simptome uz mučninu, povraćanje ili prolazak krvi kroz stolici, hitno se obratite lekaru.

Komentari (0)
Loading