Prirodna krema za sunčanje: Napravite sami preparat sa zaštitnim faktorom 40, bez trunke hemije!

Vesti 18.07.2024 21:13 0

Napravite sami kremu ili ulje za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, dajemo vam recept.

žena

Shutterstock

Da biste bili bezbedni na suncu, potrebno je da kremom ili losionom zaštitite kožu od njegovog štetnog dejstva. Ove preparate možete sami da napravite i to sa visokim zaštitni faktorom, a neće sadržati nijednu hemikaliju. Važno je samo da izaberete prave sastojke.

Krema sa prirodnim SPF 40

Isprobajte domaći recept za kremu za sunčanje koja ima visoki zaštitni faktor, a istovremeno neguje kožu tela. Pomešajte pola šoljice aloe vera gela, 20 kapi ulja od šargarepe, 5 kašika ulja od pšeničnih klica, 1 kašiku ulja od konoplje, 5 kapi ulja od lavande. Sipajte u bočicu, a pre svake upotrebe dobro promućkajte. Ova krema je delotvorna, jer ulje šargarepe ima prirodni SPF 38-40, a ulje pšeničnih klica SPF 20, dok lavanda i aloe vera umiruju kožu iritiranu sunčanjem.

žena

Shutterstock

 

 

Ulje od oraha i šargarepe

Pripremite prirodno ulje za sunčanje tako što ćete narendati 4-5 šargarepa u malo veću staklenu teglu, staviti 2-3 izmrvljena oraha sa zelenom ljuskom, kašičicu žalfije i preko svega preliti 200 ml maslinovog ulja. Teglu zatvorite i stavite da stoji na suncu dve nedelje. Potrebno je da je svaki dan malo promućkate, a na kraju procedite kroz gazu i dobićete ulje za sunčanje koje možete da sipate u staru, opranu bočicu sa sprejom. Čisto maslinovo ulje poseduje zaštitni faktor dva, a nivo faktora povećavaju šargarepa i orasi.

Prirodni zaštitni faktori

Kako bi krema ili losion koje pravite imali veći zaštitni faktor, treba da dodate ulja koje ga prirodno sadrže u sebi. Neka od njih su: ulje od semenki maline koje ima najviši prirodni zaštitni faktor (SPF 28-50), ulje lešnika koje štiti od UVA i UVB zračenja i ima SPF 10-30, sojino ulje takođe ima SPF 10, sadrži E vitamin, pa sprečava pojavu bora. Ulje avokada ima SPF 4-15, ulje badema SPF 5, dok ricinusovo ulje ima  SPF 6. Ako pomešate više ulja, dobićete sredstvo sa većim zaštitnim faktorom.

Bonus video:

 

@najzena.rs Da li biste radije u šumi sreli medveda ili nepoznatog muškarca? #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading