Prestanite da stavljate ovo na kosu, izaziva opasne plikove na koži? Lekar upozorava na ozbiljne posledice, a svi odlepili za TikTok trendom

Nedeljko Tišanović Vesti 17.07.2024 17:27 0

Ne možete da verujte kako sebi možete narušiti zdravlje, zato budite obazrivi!

Shutterstock

Shutterstock

Na društvenoj mreži TikTok pojavio se trend izbeljianja kose. Ljudi masono nanose limunov sok na vlasi. Ovaj trend je obišao svet, a istom su se podrvgli i muškarci i žene.

Najčešće se ovim trikom služe oni koji žele da promene svoj izgled na letovanju, koji su ujedno već na moru i izloženi danima kojima ne manjka sunca. 

Međutim, ovo nije ni najmanje tako zabavan trend. Na svom TikTok nalogu oglasio se lekar i influenser Andreja Andrejić i objasnio šta može krenuti po zlu. 

ATA Images

ATA Images

 

 

Limunov sok će zaista dovesti do izbeljivanja vaše kose jer limunska kiselina u kombinaciji sa UVA zračenjem prirodno posvetljuje vašu dlaku, međutim ovo može imati ozbiljne zdravstvene posledice.

  • Oštećujete svoju kosu, jer je činite suvom, krtom, tako da ona puca
  • Možete iziritirati sopstveni skalp
  • Ako padne na kožu može da izazove stanje koje se zove fitofotodermatitis — kaže influenser i lekar Andreja Andrejić.
  • Kada naša koža dođe u kontakt sa određenim hemikalijama koje se nalaze u biljkama, a u ovom slučaju u limunu i zovu se furokumarini na koži u kombinaciji sa UVA zračenjem mogu ozbiljno da iziritiraju vašu kožu, tj. dovedu do crvenila, svraba, bola i pojave malih mehurića na koži koji se vremenom povećavaju, zatim pucaju i ostavljaju površinu kože koja je ranjiva i koju naknadno prekriva krasta. Kada ona otpadne, nakon nekog perioda sa sobom na koži ostavlja hiperpigmentaciju, tj. tamne fleke — naglašava on. 

    Shutterstock

    Shutterstock

     

     

    Nemojte pratiti svaki beauty trend koji vidite na TikTok - u — naglašava Andrejić.

     

    @styleofandrew Dok ovako nešto ne postane trend i kod nas, bolje pogledajte video do kraja 🍋 #fakeknife ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

     

    Komentari koji su se nizali ispod njegovog videa bili su: "Hvala, zamalo da probam", "A daj brate, taman htedoh da probam", "To sam ja odavno rekla", "O Bože, stvarno",...

     

    Bonus video: 

     

     

    Komentari (0)
    Loading