Na bazenima vlada opasna infekcija: Dr Sanja Krejović upozorava da su prvi simptomi oslabljen sluh i bol, a može da inficira i nerve!

Vesti 15.07.2024 11:50 0

Otorinolaringolog objašnjava kako da se zaštitimo od infekcija na bazenima, jezerima i morima.

dr Sanja Krejović

Printscreen/RTS

Lekari tokom leta savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod dece. Prof. dr Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog izjavila je za RTS da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do nevidljivih povreda uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Prvi simptomi infekcije

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru dešava se da nam je uvo zapušeno, osećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol. To su prvi simptomi takozvanog ‚‚plivačkog uha“, koje neće proći bez odgovarajućeg lečenja, pa je neophodno da se hitno javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Prof. dr Sanja Krejović sa Klinike za ORL UKCS rekla je za RTS da su respiratorne infekcije aktuelne leti, jer se rashlađujemo na različite načine, poput kupanja u bazenima i provođenja vremena u klimatizovanim prostorijama. „Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, uva i nosa i grla“, ukazuje doktorka.

dr Sanja Krejović

Printscreen/RTS

 

Kad pukne bubna opna

Prema njenim rečima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uva koje nekada mogu biti nevidljive. „Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i lečiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem“, poručuje Krejovićeva. Napominje da su simptom pucanja bubne opne akutni bol, zujanja u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način lečiti antibioticima. Savetuje da i deca i stariji ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, ističući od izuzetne važnosti mere prevencije.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading