Plivačko uvo je česta pojava na moru: Kako da izbegnete infekciju i šta nikako ne smete da radite?

Vesti 05.07.2023 22:00 0

Plivačko uvo je uglavnom prolazna pojava, ali u pojedinim situacijama može da vam napravi problem

uvo

Shutterstock

Zbog toga je važno da znate par trikova kako da se oslobodite ove infekcije i neometano uživate u letovanju.

Mračna, topla i vlažna sredina spoljašnjeg ušnog kanala je idealno mesto za razvoj bakterija i gljivica kojih ima u nečistoj vodi. Sigurno ste barem jednom videli nekoga kako na plaži skakuće na jednu nogu u pokušaju da se oslobodi vode iz spoljašnjeg ušnog kanala – reč je upravo o plivačkom uhu.

U većini slučajeva voda izađe iz ušnog kanala, ali nekada može da dođe do razvoja infekcije koja može da ošteti čulo sluha. Na sreću, infekcije uha se lako mogu sprećiti, a vode se obično zadržava iza nakupljenog ušnog voska, odnosno cerumena.

Kako da rešite problem plivačkog uha?

Većina osoba koje se sretnu s problemom plivačkog uha pribegavaju malim trikovima posle kojih im uglavnom bude bolje. Naginjanje glave i skakutanje na jednu stranu su stari i isprobani recepti. Savet je i da legnete na jednu stranu i ispod glave stavite peškir, kako bi za par minuta voda iscurela iz ušnog kanala.

Nežno povucite uvo

Još jedan jednostavan način da se oslobodite vode ih uha jeste da lagano nadole povučete ušnu školjku. Na taj način se pomera hrskavica ušnog kanala i podstiče izbacivanje vode. Ovaj način povlačenja uha često koriste i lekari prilikom pregleda uha.

Ispiranje

Navedene metode su uglavnom dovoljne da ponovo dobro čujete. Ipak, ako se to ne desi, stručnjaci savetuju ispiranje ušiju mešavinom alkohola i alkoholnog ili belog sirćeta u razmeri 50:50. Procedura se primenjuje pomoću kapaljke ili malog šprica. Alkohol, naime, isušuje uho, a sirće stvara kiselu sredinu koja je nepovoljna za razvoj bakterija.

Potrebno je naneti tri ili četiri kapi ove mešavine u uho, pa lagano trljati spoljnu stranu. Posle 30 sekudni nagnite glavu, kako biste oslobodili ušni kanal od ovog sadržaja. Stručnjaci, ipak, savetuju da se ovaj metod ne primenjuje ako imate infekciju spoljnog uha, perforiranu bubnu opnu ili od ranije neku ozbiljniju bolest uha.

Fen

Kod plivačkog uha od pomoći može da bude i fen za sušenje kose. Obavezno podesite blažu temperaturu fena, pa ga postavite jedan metar daleko od ušne školjke. Pomerajte fen, a uši nežno vucite nadole.

Hidrogen

Nataložen cerumen je dobra podloga za stvaranje plivačkog uha. Hidrogen, vodonik – peroksid od 3 odsto je dobro sredstvo za čišćenje naslaga cerumena. On, naime, jednostavno rastvori cerumen i olakša izbacivanje tečnosti iz uha.

Šta nikako ne smete da radite?

Nikako ne čačkajte uvo i ne primenjujte medicinski nedokazane metode. Doktori ovo posebno naglašavaju, jer postoji mogućnost da na ovaj način u uho dospeju dodatne bakterije, da voda prodre još dublje u ušni kanal, dođe do povreda i dodatnih infekcija.

Voda u srednjem uhu

U slučaju da ništa od saveta ne pomogne, a voda je u uhu čak nekoliko dana, potražite stručnu pomoć. Tečnosti se može lako preliti iz spoljnjeg u srednje uho.

Osećaj punoće, zagušenje uha, gubitak sluha, moguće pucketanje zvukova su neki od simptoma koji ukazuju da je voda dospela u srednje uvo. Stručnjaci naglašavaju da izbegavate da sami sebi dajete dijagnozu i da se u ovakvim situacijama obratite stručnjaku.

Komentari (0)
Loading