Kako regulisati varenje i sprečiti skok šećera: Kad čujete šta doktor Perišić kaže za med i rakiju, promenićete jutarnje navike

Slobodanka Ćorić Vesti 09.07.2024 10:44 0

Mozak je aktivan, probudili ste se, ali je važno dodati hranu koja će podupirati telo. Potrebno je imati kvalitetan obrok nakon jutarnje kafe

dr Voja Perišić

Printscreen/ Prva

"Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava važnost prvih namirnica koje unosimo ujutro. Smatra da je doručak ključan obrok jer pokreće energetski metabolizam organizma.

Kako kafa na prazan želudac utiče na nas?

"Mozak je aktivan, probudili ste se, ali je važno dodati hranu koja će podupirati telo. Potrebno je imati kvalitetan obrok nakon jutarnje kafe", objašnjava.

Da li pijete kafu pre doručka?

Neki uzimaju kašiku meda, dok je u unutrašnjosti Srbije često da se kafa popije uz čašicu rakije.

"Ako nakon kafe popijete i rakijicu, proširićete krvne sudove i podstaknuti varenje. Med na prazan želudac, u malim količinama, pruža energiju želucu koji troši dosta napora za bolje varenje. Moj deda je uvek uzimao kašičicu rakije i kašičicu meda", izjavio je za "TV Prva".

Što se tiče izbora doručka, preporučuje pitu sa sirom, ali ističe važnost pravilnog držanja tokom obroka.

"Pita sa sirom je zdrava opcija jer sadrži sir, odličan izvor proteina, cinka, selena, vitamina E. Ako je nisko na ulju, ima i manje kalorija te osigurava stabilnost od sat i 15 minuta. Važno je sediti uspravno dok jedemo, jer savijanje tela steže želudac i otežava proces varenja", savetuje.

Preporučuje se i da se hrana uzima polako, da bi se omogućilo pravilno varenje i sprečile nelagode.

"Dugo sedenje nakon obroka može biti korisno, ali ne treba se savijati prema napred nakon obroka", ističe.

"Doručak koji sadrži oko 350-400 kalorija trebao bi uključivati oko 100 grama mesa. Preporučuje se unos masti od oko 20 grama, poput šnite slanine. Ako pržite jaja, dodajte kafenu kašičicu maslinovog ulja kao smernicu", objašnjava.

Kada je reč o problemima kao što je divertikulitis, gastroenterolog opisuje simptome i savetuje kako se može ublažiti ishranom.

"Divertikule su izbočenja na crevima koja mogu uzrokovati probleme, a zahtevaju unos vlakana. Preporučuje se redovno konzumiranje namirnica bogatih celulozom kao što su pomorandže, jabuke, kiseli kupus, spanać i luk, kako bi se omogućila normalna funkcija creva", naglašava.

"Dijeta igra ključnu ulogu ne samo u fizičkom, već i mentalnom zdravlju. Pravilno balansiran obrok koji uključuje antioksidanse pomaže u očuvanju zdravlja i energije", dodaje.

Ne cedite voće

Kada je reč o voću, preporučuje se konzumiranje celog voća umesto ceđenog, zbog veće količine hranljivih vlakana.

"Jedite celu pomorandžu umesto da je cedite kako biste uneli više hranljivih vlakana. To je smernica za doručak koji treba da sadrži odgovarajući balans proteina, masti i vlakana", savetuje.

Ukoliko se često javljaju problemi sa stomakom poput grčeva creva, važno je razmotriti posetu lekaru radi dijagnostike.

"Nadutost, bolovi u stomaku i problemi sa varenjem mogu ukazivati na divertikulitis ili druge probleme koji zahtevaju medicinsku pažnju", objašnjava.

Naglašava se važnost pravilne ishrane za sve uzraste, s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije gastrointestinalnih problema.

Komentari (0)
Loading