Ukusna grickalica je spas ako patite od zatvora: Čini čuda za pražnjenje za creva, bukvalno će vas preporoditi

Tatjana Badarević Vesti 06.07.2024 09:15 0

Bademi sadrže vlakna koja su vrlo važna za rad naših creva i uopšte za organizam.

grickalica

Shutterstock

 

Ako vas je nekad mučio zatvor i problemi s radom creva i sami znate kako to može biti neprijatno pa ne čudi što mnogi traže prirodne opcije koje mogu pomoći u boljem funkcionisanju creva, probave i naposletku izbacivanja otpadnih materija.

Narodni lek broj jedan kad je reč o zatvoru je konzumiranje suvih šljiva, a mnogima pomaže i medicinski laksativni džem za brzo pražnjenje creva, no to nije jedina opcija.

sljive

Shutterstock

 

 

Dijetetičarke Anet Snajder i Ejmi Pendleton Kej izdvojile su jednu od najboljih vrsta orašastih plodova koja bi mogla osigurati redovno pražnjenje creva i sprečiti zatvor.

Bademe su navele kao svoje omiljene, a otkrili su i tri razloga zašto ih treba uvrstiti u ishranu kako ne bismo imali problema sa zatvorom.

bademi

Shutterstock

 

 

Dobar izvor magnezijuma

Magnezijum je važan mineral iz mnogo razloga, a odličan je i za ublažavanje zatvora.

"Vlakna, magnezijum i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoći kod probavnih problema i osigurati zdravu crevnu floru. Zdrav crevni mikrobiom s nizom dobrih bakterija doprinosi boljoj probavi u celini, što pomaže u sprečavanju hroničnog zatvora', ističe dijetetičarka Ejmi Pendleton Kej.

magnezijum

Shutterstock

 

 

Bogati su vlaknima

Osim što sadrže magnezijum, bademi su i odličan izvor vlakana. Dijetetičarka Kej ističe da je hrana bogata vlaknima važna jer povećava učestalost pražnjenja creva, što dovodi do poboljšanja kod onih koji pate od zatvora.

Ovi orašasti plodovi sadrže topiva i netopiva vlakna. Svaka od ovih vrsta vlakana neophodna je za normalno funkcionisanje creva, a samim time i za redovno pražnjenje.

Visok udeo zdravih masti

Ishrana obogaćena zdravim masnoćama takođe može pomoći probavi, slažu se dijetetičari. Snajder objašnjava da masnoće iz hrane mogu pomoći u ublažavanju zatvora povećanjem snage mišićnih kontrakcija koje izbacuju izmet i stimulišu debelo crevo da se počne prazniti.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading