Jedan od znakova dehidratacije požete primetiti odlaskom u WC: Farmaceut upozorio na šta treba obratiti pažnju, a ovo je jasni pokazatelj da vašem organizmu nedostaje tečnost

Tatjana Badarević Vesti 01.07.2024 11:27 0

Farmaceut je naveo šest ključnih znakova i simptoma dehidratacije kao i radnje koje treba preduzeti kako biste bili sigurni tokom velikih vrućina.

žena

Shutterstock

 

Medicinski stručnjaci otkrili su šest simptoma dehidratacije na koje trebate obratiti pažnju nakon porasta temperatura, kao i pet saveta koji će vam pomoći da ostanete hidrirani, navodi Express.

Farmaceut Navin Kosla rekao je: "Visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za one koji su u ranjivoj kategoriji, zbog čega je ključno da ste hidrirani, da boravite u hladu i mažete se kremom za sunčanje tokom dana. Da biste se osećali fit i zdravi tokom ovih vrućih perioda važno je da ste hidrirani. Nemojte uzimati vodu za piće zdravo za gotovo tokom tropskog talasa - to je zaista bitno."

vrućina

Shutterstock

 

 

"Preporučujem da pijete 20 posto više vode od uobičajenog unosa i da konzumiranje čaja, kafe, alkoholnih i slatkih pića zamenite vodom. Ova promena možda neće biti po svačijem ukusu pa svojim pićima možete dodati voće. Boja i miris vašeg urina ključni su pokazatelj kada je u pitanju dehidratacija, a trebalo bi vam postati jasno ako je tamnožute boje i jakog mirisa", objasnio je Kosla.

urin

Shutterstock

 

 

Koji su simptomi dehidratacije?

Šest znakova dehidratacije uključuje:

Osećaj žeđi
Glavobolje
Vrtoglavicu
Umor
Suva usta
Mokraća tamnožuta i jakog mirisa

Šta pomaže da ostane hidrirani tokom leta?

Održavanje hidratacije od početka dana je ključno, posebno ako radite na vrućini. Hidrirajte se pre posla. Ako pijete samo kad ste žedni, već kasnite s unosom tečnosti i povećavate šanse za iscrpljenost zbog vrućina. Pokušajte piti barem 20 posto više od uobičajenog unosa kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu znojenjem. Ishrana može biti problem tokom tropskog talasa jer telo žudi za tečnošću više od ičega u ovakvim uslovima, ali postoji mnogo opcija za nadoknađivanje ove potrebe za vodom. Preporučuje se voće poput dinje i nektarina, kao i lisnato povrće poput spanaća, a na iznenađenje mnogih, ljuta hrana može biti korisna.

papričice

Shutterstock

 

 

Sportski napici korisni su za pomoć vašem telu u nadoknađivanju energije i rehidratacije tokom vrućine zbog dodatnih elektrolita i minerala koje daju, posebno tokom treninga ili intenzivnog vežbanja koje traje više od sat vremena. Obično pokušajte svoju aktivnost svesti na minimum tokom dana i umesto toga trenirajte rano ujutru ili uveče. Čaj, kafa, alkohol i pića s visokim udelom šećera mogu predstavljati rizike za zdravlje tokom tropskog talasa, stoga je važno dobro razmisliti o tome koliko pijete.

rashlađivanje

Shutterstock

 

 

Jasan pokazatelj dehidratacije je boja vašeg urina. Kada je hidriran, trebao bi biti prozirno-svetlo žut, ali s nedostatkom tečnosti može postati puno tamniji i jakog mirisa. Odlazak u WC manje od četiri puta dnevno tokom tropskog talasa takođe je znak dehidratacije. Ako vas ovi znakovi muče, svakako počnite da unosite više tečnosti.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading