Stručnjaci došli do novog otkrića: Tvrde da usamljenost nakon 50. godine života povećava rizik od moždanog udara, evo kako

Tatjana Badarević Vesti 27.06.2024 09:23 0

Osobe koje su prijavljivale da su hronično usamljene imale su veći rizik od moždanog udara.

Moždani udar

Shutterstock

 

Usamljenost nije samo stanje uma – može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi novo istraživanje Harvarda. Njihova poslednja studija istražuje kako osećaj izolacije, koji se često zanemaruje kao prirodni deo starenja, može dramatično povećati izglede za moždani udar među sredovečnim i starijim odraslim osobama, piše WebMD.

- Usamljenost se sve više smatra velikim javno zdravstvenim problemom. Naša otkrića dodatno naglašavaju zašto je to tako. Posebno kada se doživljava hronično, naša studija sugeriše da usamljenost može igrati važnu ulogu u učestalosti moždanog udara, koji je već jedan od vodećih uzroka dugotrajne invalidnosti i smrtnosti širom sveta - stoji u saopštenju glavne autorice studije, doktorke nauka Jini So Čen škole javnog zdravstva na Harvardu.

Istraživači su zauzeli novi pristup ispitivanju uticaja hronične usamljenosti. Prethodne studije povezivale su usamljenost tokom jednog vremenskog perioda (situacijsku) sa zdravljem srca i mozga. Više od jedne trećine odraslih u starosti od 45 ili više godina oseća se usamljeno, prema izveštaju američkih Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine iz 2020. Usamljenost se definiše kao osećaj da smo sami, bez obzira na društveni kontakt.

Za ovu najnoviju studiju, istraživači su ispitali rezultate lestvice ocenjivanja usamljenosti za više od 12.000 ljudi u dobi  od 50 godina i starijih između 2006. i 2018

Osobe koje su hronično prijavljivale da se osećaju usamljeno imale su 56% veći rizik od moždanog udara u poređeju s ljudima koji su rekli da se ne osećaju usamljeno. Nije bilo značajno većeg rizika od moždanog udara za ljude koji su prijavili situacijsku, a ne dugotrajnu usamljenost. Nalazi su objavljeni u pone u časopisu eClinical Medicine.

Moždani udar je peti vodeći uzrok smrti u SAD-u i najčešće se događa kada je dotok krvi u mozak blokiran, što rezultira povredom mozga ili smrću zbog nedostatka kiseonika i hranljivih materija.

Bonus video:

 

@najzena.rs Roditelji mnogo toga moraju da znaju! Na konferenciji "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija", prisutni su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i izazovima u digitalnom svetu. #najžena #žena #digitalnetehnologije #konferencija #jelenatrivan #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading