Zbog vrućine pada pritisak: Dr Josipović iz Hitne pomoći savetuje šta uraditi da ne dođe do kolapsa

Vesti 16.06.2024 10:34 0

Doktor iz Hitne pomoći savetuje kako se ponašati u slučaju da padne pritisak zbog visoke temperature.

doktor Josipović

Foto: Printscreen/RTS

Visoke temperature ne prijaju mnogima, a doktor iz Hitne pomoći Nebojša Josipović iz Hitne pomoći dao je nekoliko saveta kako lakše podneti vrućine i šta uraditi u slučaju pada pritiska. On je rekao za RTS da visoke temperature loše utiču na sve hronične bolesti, te da su česti kolapsi usled pada krvnog pritiska.

Pad pritiska dovodi do kolapsa

Upozorava da su na velikim vrućinama prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska.

"Došlo je lepo vreme, znamo da se na toploti tela šire, pa se tako i krvni sudovi šire i samim tim obaraju pritisak i vrlo često taj pad pritiska dovodi do kolapsa", navodi Josipović.

rashlađivanje

Shutterstock

 

Najbolja prva pomoć

Ukoliko tokom izlaska napolju osetimo da ne možemo da hodamo, imamo osećaj da ćemo se srušiti savetuje da popijemo neko gazirano piće. "Najbrže bi bilo da čovek sedne odnosno legne, podigne noge i uzme gazirano piće, kiselu vodu, kolu. Ako je kod kuće, može da uzme neki slani rastvor, pomeša vodu i so", savetuje dr Nebojša Josipović.

Doktor kaže da treba izbegavati izlaske u najtoplijem delu dana - između 12 i 17 časova ukoliko je moguće. "Posebno starija lica u tom periodu ne treba da izlaze na ulicu", napominje dr Josipović. Ukoliko, ipak, ne može da priušte sebi ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode, savetuje dr Josipović.

"Pored vode, obavezno moraju da imaju neku zaštitu za glavu neki kačket ili šešir. Ukoliko osete neku vrtoglavicu, zujanje u ušima najpre treba da sednu kako ne bi pali jer pri tom padu često povrede - rame, kuk, glavu i mogu onda da naprave sebi neke druge tegobe. Zato bi najbolji savet bio da se klone sunca u tom periodu", zaključio je dr Josipović.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading