Istraživanje otkriva: Ova generacija češće oboleva od raka u odnosu na njihove roditelje, a razlog je iznenađujuć

Vesti 11.06.2024 19:03 0

Među muškarcima iz generacije X, smanjenje ne-Hodžkinovog limfoma i karcinoma pluća, jetre i žučne kese kompenzirano je povećanjem karcinoma štitne žlezde, bubrega, rektuma...

kancer

Shutterstock

Najnovije istraživanje donosi loše vesti za generaciju X! Zaboravljenoj generaciji češće se dijagnostikuje rak nego generaciji njihovih roditelja i baka i dedova.

Istraživači su analizirali broj novodijagnostikovanih slučajeva raka među generacijom X (rođenim između 1965. i 1980.), ,,bejbi bumerima" (1946-1964) i tihom generacijom (1928-1945), piše New York Post.

,,Naši rezultati govore o stopi incidencije na 100.000 ljudi. Prema našim projekcijama i analizama, generacija X ima veću verovatnoću da će dobiti rak od svojih roditelja. Oni nadmašuju i bejbi bumere i tihu generaciju po učestalosti vodećih vrsta raka zajedno", rekli su istraživači iz Odeljenja za epidemiologiju i genetiku raka Nacionalnog instituta za rak, u istraživanju objavljenom u JAMA Network Open.

„Bili smo iznenađeni značajnim povećanjem broja novodijagnostikovanih slučajeva unutar generacije X u poređenju sa bejbi bumerima i njihovim roditeljima“, napisali su autori u svojim nalazima.

ćerka

Shutterstock

 

Istraživači su istakli dobre strane ove studije, naime da su primetili da su javnozdravstvene inicijative dovele do „značajnog pada“ pušenja, kao i da su skrining testovi pomogli u ranom otkrivanju raka debelog creva, rektuma, grlića materice, materice i raka dojke

„Međutim, došlo je do povećanja nekih drugih faktora povezanih sa rizikom od razvoja raka“, izvestili su istraživači. Prema njihovim tvrdnjama, povećanje broja novih slučajeva raka može se pripisati sve većoj stopi gojaznosti i sve više sedentarnom načinu života. Međutim, dodaju da je jedan od razloga sve većeg broja evidentiranih slučajeva raka to što danas imamo mnogo bolji uvid u medicinsku dokumentaciju i zbog boljih promena i detaljnijih podataka u registrima raka. Oni pozivaju na dodatna istraživanja savremenih uzroka raka.

U svojoj studiji, koja je obuhvatila 3,8 miliona pacijenata sa karcinomom, istraživači su otkrili da je došlo do smanjenja broja karcinoma pluća i grlića materice među ženama generacije X, ali i značajnog porasta raka štitne žlezde, bubrega, rektuma, endometrijuma i debelog creva, pankreasa i karcinom jajnika, ne-Hodžkinovog limfoma i leukemije. 

bubrezi

Shutterstock

 

Među muškarcima iz generacije X, smanjenje ne-Hodžkinovog limfoma i karcinoma pluća, jetre i žučne kese kompenzirano je povećanjem karcinoma štitne žlezde, bubrega, rektuma, debelog creva i prostate i leukemije. Istraživači su izvestili da imaju „premalo podataka“ da bi napravili procene za milenijale (rođene između 1981. i 1996.), iako su zabrinuti kako će rak uticati na ovu generaciju kada uđu u svoje 40, 50 i 60 godina. 

,,S druge strane, zahvaljujući globalnom ulaganju u istraživanje raka, postoje ogromne mogućnosti za prospektivno smanjenje budućeg rizika od raka kod milenijalaca", dodali su oni. 

Autori studije kažu da smanjenje upotrebe duvana i alkohola, povećanje fizičke aktivnosti, poboljšanje navika u ishrani i promovisanje dojenja mogu smanjiti rizik od raka. Ako ljudi ne preduzmu preventivnu akciju, istraživači upozoravaju da bi „učestalost raka mogla biti neprihvatljivo visoka u narednim decenijama“.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading