Kalcijum je mineral koji pomaže u pravilnom funkcionisanju mišića, nerava i ćelija. Takođe je esencijalni nutrijent za održavanje jakih i zdravih kostiju povećanjem gustine kostiju, zajedno sa drugim esencijalnim mineralima. Ali šta se može dogoditi ako preterate sa unosom ovog minerala?
Dok ste odrastali, verovatno ste čuli da konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda može ojačati vaše kosti i zato su ovi proizvodi bogati kalcijumom. Bez toga, kosti mogu postati lomljive, što može dovesti do lakog lomljenja ili povećanog rizika od povreda.
Ali šta se može dogoditi našem telu ako preteramo?
Razmotrite rizike
Iako uglavnom postoji rizik od nedostatka kalcijuma u ishrani, postoje i rizici koje treba razmotriti ako unosite previše kalcijuma. Prema dijetetičarki Megi Mihalčik, moguće je uzimati previše kalcijuma.
,,Gornja granica je 2.500 miligrama dnevno iz hrane i suplemenata. Hiperkalcemija može nastati od prevelike količine kalcijuma i može se kretati od blage do teške sa simptomima kao što su bol u kostima, slabost mišića, glavobolja i umor", ističe Mihalčik.
Pre nego što odlučite da povećate unos kalcijuma, konsultujte se sa svojim lekarom. Ovo je posebno tačno ako uzimate lekove koji mogu da interaguju sa kalcijumom ili imate osnovna medicinska stanja.
Dakle, prekomerni unos kalcijuma može povećati rizik od kamena u bubregu kod nekih ljudi, a suplementi kalcijum karbonata mogu dovesti do stomačnih tegoba i gasova, posebno ako se uzimaju u velikim dozama.
Važno je objasniti da će vaš sistem za varenje apsorbovati 15 do 20 procenata kalcijuma koji unosite. Međutim, vaše telo može da apsorbuje više kalcijuma ako imate dovoljno vitamina D. Zbog toga se često preporučuje da ova dva hranljiva sastojka konzumirate zajedno.
Dnevni unos
Preporučeni dijetetski unos kalcijuma za odrasle od 19 i više godina je 1.000 miligrama dnevno, a preporučeni dnevni unos vitamina D je 15 mikrograma (600 međunarodnih jedinica).
Pošto postoji dobra količina kalcijuma u hrani koju mnogi ljudi jedu svaki dan (kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće, orasi i pasulj), Mihalčik kaže da je lako dobiti dovoljno kalcijuma kroz ishranu.
Međutim, ljudi koji su vegani ili netolerantni na laktozu treba da budu svesni da će možda morati da uzimaju suplement kalcijuma.
Tokom trudnoće i dojenja, preporučuje se uzimanje iste dodeljene količine u okviru njihove starosne granice. Ako niste sigurni da li unosite dovoljno kalcijuma, možete zatražiti od svog lekara analizu krvi, prenosi Eating Well.
Bonus video: