Nisu dobra kombinacija: Nikako ne sadite beli luk pored pasulja i ruže pored hortenzija, evo zašto je to važno

Vesti 09.05.2024 18:40 0

Neke kombninacije cveća i povrća nikako ne smete posaditi u neposrednoj blizini, jer neće napredovati.

bašta

Shutterstock

Ako se događa da vam biljke i sadnice u bašti i dvorištu propadaju, uprkos tome što radite sve kako treba, mogući uzrok je sadnja pored sorti s kojima nisu kompatibilne. Važno je znati da ne idu sve vrste sadnica jedne pored drugih, a iskusni vrtlari izdvojili su koje kombinacije povrća i cveća ne idu zajedno.

Beli luk pored pasulja

Beli luk stvara sumpor u zemlji i time sprečava rast mahunarki, poput boranije, graška, pasulja, kao i lisnatog povrća, poput peršuna. Najbolje je saditi ga na usamljenom mestu ili s drugim biljkama otpornim na sumpor.

Ruže i hortenzije

Ruže vole mnogo sunca i manje zalivanja dok hortenzije uživaju u suprotnom – u hladu i vlažnoj zemlji. Njihove različite potrebe i različiti uslovi cvetanja zahtevaju da im pronađete posebno mesto i osigurate osnovni preduslov za raskošan cvet celog leta.

Paradajz i krompir

Laki za uzgoj i omiljeni na tanjiru, ali će se paradajz i krompir otimati za hranljive materije i biće ugroženi neotpornošću na bolesti kao što su plamenjača i gljivice.

Krompir i suncokret

Suncokreti su visoki i mogu stvoriti previše hlada koji smeta krompiru. Takođe, sadrži specifične toksine koji mogu biti štetni za krompir i dovesti do smanjenog prinosa.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading