Da vam se letovanje ne pretvori u agoniju: Dr Tarabar savetuje kako brzo sprečiti dijareju

Slobodanka Ćorić Vesti 31.05.2024 15:40 0

Stomačni problemi često počinju trećeg dana na destinaciji

doktor dino tarabar

Printscreen/RTS/tvordinacija

Leto je vreme putovanja i uživanja, ali i stomačnih problema koji mogu pokvariti odmor. Doktor Dino Tarabar, gastroenterolog i onkolog, deli savete kako se najbolje zaštititi od putne dijareje i drugih stomačnih tegoba.

Kada stignete na destinaciju, često već trećeg dana počinju problemi kao što su prolivi, bolovi u stomaku, povraćanje i temperatura. Ove tegobe su češće tokom letnjih dana i putovanja zbog bržeg kvarenja hrane i drugačijih mikroorganizama u novim sredinama. "Putne dijareje su uzrokovane različitim bakterijama, a rizik je veći na dalekim destinacijama sa lošijom kontrolom hrane i vode", objašnjava dr Tarabar.

Priprema za putovanje

Pre putovanja u rizične krajeve, možete pripremiti organizam probioticima. "Nekad preporučujemo i antibiotsku profilaksu za vrlo bitne događaje, kao što su sportski susreti ili koncerti. U manje rizične krajeve, dovoljno je poneti probiotike i loperamid," savetuje dr Tarabar.

Kada uzimati probiotike

Probiotike je dobro početi uzimati dan-dva pre puta i nastaviti tokom celog putovanja. "Stomačni problemi često počinju trećeg dana na destinaciji. Probiotici pomažu da se organizam pripremi za nove bakterije," kaže dr Tarabar. On dodaje da probiotici nisu svi isti, i da za ozbiljne infekcije poput ešerihije, salmonele, šigele i kampilobaktera, treba koristiti jake probiotike.

Saveti za letnje dane

Tokom leta, voće i povrće na pijacama može biti prskano raznim hemikalijama. "Ljudi skloni stomačnim infekcijama mogu preventivno uzimati probiotike, ali to nije neophodno za sve. Probiotici su obavezni za putovanja i konzumiranje hrane nesigurnog porekla," naglašava dr Tarabar.

Komentari (0)
Loading