6 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA Često pomešaju bolove sa drugim stanjima, sve je alaram za doktora

Slobodanka Ćorić Vesti 29.05.2024 13:10 0

Srčani problemi kod žena mogu da se manifestuju potpuno drugačijim simptomima nego kod muškaraca

žena

Shutterstock

Brojna istraživanja pokazuju da žene nemaju iste simptome srčanog udara kao što imaju muškarci. Srčani problemi kod žena mogu da se manifestuju potpuno drugačijim simptomima nego kod muškaraca. Infarkt kod žena može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, bol u gornjem delu leđa, nesvesticu, premor, probleme s varenjem, mučninu, povraćanje, dok će muškarci uglavnom imati bol u ruci i grudima, piše WebMD.

Ovih 6 simptoma srčanog udara su najčešći kod žena

1. Bol u grudima

Bol u grudima je prvi znak alarma, ai neke žene mogu drugačije da ga dožive od jačeg pola. Obično se kod pripadnica lepšeg pola bol šiti svuda, a ne samo na levoj strani gde je srce. Kardiolog Rita Redberg, direktorka Kardiološkog Centra na Univerzitetu u Kaliforniji ističe da je osećaj kao da vas neko steže.

2. Bol u rukama, vratu, leđima ili vilici

Ovi bolovi su češći kod žena. Bol može da bude postepen ili iznenadan, a može da raste i nestaje pre nego što postane intenzivan. Ako spavate, može vas probuditi. Trebalo bi da prijavite sve "netipične ili neobjašnjive" simptome u bilo kom delu tela iznad struka svom lekaru ili drugom zdravstvenom radniku, kaže kardiolog Noel Merz, direktor Barbra Strejsend ženskog centra za srce u Los Anđelesu, piše Mondo.rs.

3. Bol u stomaku

Dešava se da žene bol u stomaku koji je povezan sa srčanim udarom pomešaju sa žgaravicom, gripom ili čirom na želucu. U drugim slučajevima, žene doživljavaju ozbiljan pritisak u stomaku, kaže kardiolog Nis Goldberg, medicinski direktor Centra za žensko zdravlje pri Medicinskom centru u Njujorku.

4. Kratak dah, mučnina ili vrtoglavica

Ako imate problema sa disanjem bez očiglednog razloga, to može potencijalno da ukaže na srčani udar, posebno ako imate jedan ili više drugih simptoma.

5. Znojenje

Izbijanje nervoznog, hladnog znoja je uobičajeno kod žena koje imaju srčani udar. Proverite ako se obično ne znojite tako i nema drugog razloga za to, kao što su toplota ili talasi vrućine, kaže dr Barel Merc.

6.Umor

Neke žene koje imaju srčani udar osećaju se izuzetno umorno, čak i ako su neko vreme mirno sedele ili se nisu mnogo kretale. Pacijenti se često žale na umor u grudima, kaže dr Goldberg. Dodaje da takvi pacijenti mogu da rade jednostavne aktivnosti, poput šetnje do kupatila.

 

Komentari (0)
Loading