Neprijatelji vašeg tela: Na ovih 5 načina stvaramo pogrešnu sliku o našoj liniji, više štete nego koristi

Vesti 23.05.2024 17:00 0

Ne radi se samo o tome da ne pratite osobe koje su opsednute imidžom i osobe koje utiču na fitnes

Dijeta

Shutterstock

Kratke dijete, ismejavanje tela, prisiljavanje da radite dodatne vežbe posle opuštajuće večere su verovanja i trendovi ukorenjeni u kulturi dijete decenijama koji su oblikovali način na koji pristupamo ishrani, gubitku težine i onome što smatramo zdravim.

Dok je postizanje boljeg zdravlja kroz ishranu i vežbanje vredan cilj, kultura dijete se zasniva isključivo na brojevima na vagi, veličinama odeće i neodrživim načinima da se postigne željena težina, objasnila je dijetetičarka Laura Kordela za Everyday Health.

Dijeta

Shutterstock

 

„Kultura dijete dolazi u vidu saveta o zdravlju i opštem blagostanju, ali pretpostavlja da što ste manji, to ćete biti zdraviji, a restriktivne dijete se često koriste za postizanje ciljeva fitnesa“, dodala je Kordela. „Poruke iza kulture ishrane u osnovi stigmatizuju ljude sa većim telima i pretpostavljaju da veće telo automatski čini nekoga nezdravim.

Dijetetičar Jula Zumpano se složio sa ovim i dodao da je u kulturi ishrane mršavost glavni pokazatelj zdravlja. Ova ograničena perspektiva zdravlja koju promoviše kultura ishrane može imati negativne posledice po zdravlje, od načina na koji jedete do načina na koji doživljavate sebe. Kultura dijete može uticati na vaš život na suptilne načine, a ovo je pet najčešćih. 

Društvene mreže mogu biti okidač 

„Društveni mediji mogu biti veoma podmukao način da kultura dijete nastavi da utiče na vaš život“, kaže dijetetičarka Džesi Holden za SELF. „Stalno izlaganje idealizovanim slikama tela, pričama o promeni težine ili negativnim pričama o hrani, na primer, može dovesti do ili pogoršati nezadovoljstvo telom“, dodala je ona. 

Shutterstock

Shutterstock

 

Ne radi se samo o tome da ne pratite osobe koje su opsednute imidžom i osobe koje utiču na fitnes. Radi se o tome da vidite raznolikost na vašim društvenim medijima kada su u pitanju oblici tela i da kreatori hrane i ishrane koje pratite nisu razlog zbog kojeg mislite da je način na koji jedete loš.  

Sledeći put kada se nađete na društvenim mrežama, zabeležite kako se osećate prema svom telu pre nego što provedete vreme na društvenim mrežama, a zatim ponovo proverite kako se osećate nakon toga. Ako primetite da se osećate lošije, prestanite da pratite sve naloge koji vas teraju da razmišljate negativno i pokušajte da pratite ljude različitih oblika i veličina tela.

Namirnice sudite po ambalaži 

„Industrija hrane i pića usklađuje svoju marketinšku strategiju sa sezonskim hirovima, označavajući hranu i piće kao niskokalorične, bez masti, bez šećera, bez glutena i više“, rekla je Ejmi Goldsmit, RD, osnivač Kindred Nutrition, kompanije koja pomaže osobama sa poremećajima u ishrani. Kao rezultat toga, nemoguće ih je izbeći u prodavnici. Čak i ako ne pokušavate posebno da jedete manje masti ili smanjite šećer, na primer, može biti teško pobeći od uverenja da je hrana sa manje određenih hranljivih materija (i više drugih) sama po sebi bolja od svojih „tradicionalnih“ oblika. . 

žena

Shutterstock

 

„Jedan od načina da se rešite ovoga je da kupite originalnu verziju proizvoda ako je dostupna“, dodao je Goldsmit. Na primer, kupite običan sladoled umesto onog koji je klasifikovan kao niskokaloričan. Umesto da trošite više na krekere bez glutena, odlučite se za obične pšenične krekere (osim ako ne morate da izbegavate gluten iz medicinskih razloga, naravno). 

U redu je imati preferencije prema određenoj hrani, a možda postoji i neka 'zdrava' hrana koja vam se zaista dopada. Goldsmith predlaže da kupite „obične“ verzije proizvoda na nekoliko meseci i vidite kako se osećate, a zatim da odlučite o verziji koju preferirate na osnovu sopstvenog iskustva, a ne zbog etiketa koje govore da je nešto zdravo, što bi moglo biti marketinški trik.

Okruženi ste ljudima koji stalno pričaju o ishrani i težini 

Nečije telo i odnos prema hrani je njihova stvar, a ne vaša. Međutim, to može biti okidač kada ste okruženi ljudima koji skoro uvek govore o ishrani i težini. Zato je važno postaviti granice oko toga kako neko govori o vašem telu i navikama u ishrani. Jedno mesto gde ova vrsta razgovora može biti posebno istaknuta je teretana. 

dijeta

Shutterstock

 

„Nije neuobičajeno da čujete od trenera da morate više da pazite na ishranu ili da postignete određenu težinu za određeni cilj“, rekao je Goldsmit.  Isto tako, prijatelji u teretani bi vas mogli ohrabriti da računate svoj unos makronutrijenata kako biste postigli svoje 'idealno' telo. 

Možda je lako odbaciti ovakve komentare ako mislite da se tiču vašeg učinka, a ne izgleda, ali striktna kontrola vašeg unosa kalorija je i dalje oblik dijete. Ako imate prijatelje ili trenere koji često ovako pričaju - o vama ili sebi ili drugima kada ste u blizini - Goldsmit preporučuje da ih zamolite da vas izostave iz tih razgovora. Obavestite ih da vam je udobno u svom telu (ili radite na prihvatanju tela) i recite da radije ne biste pričali o gubitku težine, praćenju makronutrijenata ili najnovijem trendu ishrane. 

Drastično ograničavate unos hrane pre velikog obroka ili važnog događaja 

Kada se govori o zdravoj ishrani, često se pominje reč balans. Ali za one koji su odrasli u eri ženskih časopisa koji svakog meseca prave novi plan ishrane, ili za one koji često nailaze na video zapise o tome šta neko jede u toku dana ili nedelje, koncept prave ravnoteže može biti iskrivljen. 

žena

Shutterstock

 

Ponekad, čak i oni koji jedu ono što vole, a da ne osećaju krivicu i praktikuju zahvalnost za svoja tela, jedu znatno manje nego obično na dan (ili dan ranije) događaja koji uključuje hranu i nazivaju to ravnotežom. Da biste to prestali da radite, trik je u tome da prestanete da razmišljate o ravnoteži kao o nečemu ograničavajućem (npr. koju hranu morate danas da izbacite da biste držali određeni unos kalorija pod kontrolom). Umesto toga, pokušajte da pristupite svom izboru obroka sa stanovišta obilja, pa koju hranu možete da jedete danas kako biste mogli da jedete raznovrsnu, a da se ne osećate previše siti pre događaja koji uključuje hranu. 

Izbacite određenu hranu zbog nejasnih zdravstvenih ciljeva 

Mnogi ljudi u oblasti zdravlja i dobrog zdravlja počeli su da povezuju ograničenja u ishrani sa drugim navodnim (često nejasnim) prednostima, kao što su zdravlje creva ili ravnoteža hormona.  Ali ove vrste pravila o ishrani se uglavnom odnose na gubitak težine, rekla je dijetetičarka Kristin Grajms. 

Tako ponekad, dodala je Grajms, influenseri pozivaju pratioce da isključe određenu hranu kako bi se otarasili nadimanja ili lošeg varenja, ili samoproglašeni „stručnjaci za hormone“ (koji nisu endokrinolozi) kažu da jedu određenu hranu u različito vreme menstrualnog ciklusa.

žena

Shutterstock

 

Ove preporuke su često primamljive jer daju ogromna obećanja, kao što je da se nikada više nećete osećati nadutosti ili da ćete izbeći sve neprijatne simptome menstruacije. Ali retko postoji mnogo visokokvalitetnih dokaza iza ovog saveta. 

„Kada vidite da vam neko preporučuje da ograničite svoju ishranu na bilo koji način - količinu, doba dana, vrstu hrane - to bi trebalo da bude crvena zastavica", kaže Grajms. Umesto da slepo sledite dijetu koju ste videli na društvenim mrežama, proverite sa svojim lekarom o svim neobičnim simptomima koje imate i pitajte da li ima preporuke zasnovane na dokazima za njihovo rešavanje. 

Kultura dijete će uvek biti prisutna 

Kultura dijete, nažalost, nikada neće nestati. To jednostavno nije realno jer su toksične poruke o hrani i telima svuda. Međutim, kada primetite da prečesto razmišljate o dijeti ili imate trenutke kada se osećate loše zbog sopstvenog tela, razmislite šta vas je na to navelo. Na taj način ćete bolje razumeti kako ovi okidači utiču na vas i šta možete da uradite da se zaštitite od njih – bilo da se radi o promeni onoga koga pratite na društvenim mrežama, odustajanju od razgovora o ograničenju hrane i gubitku težine, ili razmišljanje o jelu iz perspektive obilja umesto ograničenja. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading