Kako da znate da imate zdrav ciklus? Stručnjakinja ističe 5 znakova, sve žene treba da obrate pažnju - nije mala stvar!

Vesti 23.11.2023 12:02 0

Vaš ciklus treba da traje najmanje 3, a najviše 7 dana...

menstruacija

Shutterstock

Da li ste se nekada zapitali da li je vaš ciklus normalan? Možda se javlja svakog meseca ali da li izgleda kako treba? Da li traje dovoljno dugo? Nekada je teško proceniti, ma koliko imali iskustva sa ovom ženskom boljkom, zato je najbolje posavetovati se sa stručnjacima.

Nutricionistkinja Lenis Bradrs, čija je specijalnost žensko zdravlje, je na svom TikTok-u objavila koristan video o tome kako da znamo da li je naš ciklus zdrav. Ona je istakla da postoji pet znakova koji nam ukazuju na to.

 

 

Znaci koje je Lenis istakla u videu su:

1. Boja krvi

Boja menstrualne krvi treba da bude jarko crvena ili boje brusnice. Ovo je jako važno jer boja tečnosti može da bude dobar indikator celokupnog menstrualnog zdravlja. Ta boja takođe ukazuje na činjenicu da je krv sveža. Ponekad možemo da vidimo krv braon boje na početku ili pred kraj ciklusa, i to je u redu. Međutim, braon krv koja traje danima. To može da bude indikator niskog nivoa progesterona. 


2. Trajanje ciklusa

Vaš ciklus treba da traje najmanje 3, a najviše 7 dana. Ciklus treba da traje makar tri dana jer to znači da je zid materice dobio određen broj milimetara, što je važno ako želite da zatrudnite. U tom slučaju morate imati zid koji je dovoljno debeo kako bi oplođeno jajašce moglo da se zadrži. 

Menstruacija

Shutterstock

 

S druge strane, ciklus koji traje duže od sedam dana se klasifikuje kao duži ciklus i na njega treba obratiti pažnju. Dugi ciklusi se mogu javiti uz miome, endometriozu, adenomiozu i sindrom policističnih jajnika. 


3. Bol je blag ili nije prisutan

Ukoliko je vaš ciklus normalan, ne biste trebali da često uzimate lekove protiv bolova, ni da ne možete da izađete iz kreveta, niti da povraćete od bolova. Blagi bolovi i grčevi su u redu. To je normalno jer se materica grči dok izbacuje krv. 


4. Učestalost promene menstrualnog proizvoda

Ukoliko menjate vaš menstrualni proizvod na svaka 2 do 3 sata to znači da imate zdrav ciklus, a ko morate da ga menjate češće znači da imate obilniji ciklus. Osobe koje imaju zdrav ciklus u proseku ne gube više od 60 mililitara krvi tokom 3 do 7 dana. 

čašica

Shutterstock

 


Najbolji način da to proverite je menstrualnom čašicom jer ćete moći da vidite koliko se krvi sakupilo u njoj svakoga dana. Ukoliko ne koristite menstrualnu čašicu onda obratite pažnju koliko često menjate uloške ili tampone. Idealno bi bilo da to ne radite na više od 2 do 3 sata, i duže od toga pred kraj ciklusa. 


5. Raspoloženje

Normalno je da vam padne energija tokom ciklusa i da niste raspoloženi, pogotovo tokom prvih nekoliko dana. Međutim, nije normalno da ste abnormalno iscrpljeni, toliko iscrpljeni da morate da spavate. Ako imate osećaj da ne možete da pregurate dan, to je znak za uzbunu. 


Lenis je takođe dala korisne savete za ublažavanje menstrualnih bolova u videu koji možete pogledati ispod:

 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Kako se vi slažete sa svojom svekrvom? Pišite nam u komentatima! 👇🏻 #najzena #zena #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #svekrva ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading