Ovo je velika greška koju svi prave u pripremi blitve i spanaća: Tako se uništavaju vitamini i minerali

Slobodanka Ćorić Vesti 12.03.2024 08:35 0

Iako je ovo uobičajen način čišćenja, ne potapajte lisnato zelenilo. Ako ih potopite u vodu, štetni mikroorganizmi iz jednog lista mogu se preneti na druge

Ovo je velika greška koju svi prave u pripremi blitve i spanaća: Tako se uništavaju vitamini i minerali

Shutterstock

Blitva, spanać, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće su izuzetno bogat izvor hranljivih materija i mogu se pripremiti na razne ukusne načine, ali uprkos tome, mnogi ih ne jedu dovoljno.

Ali to je podjednako loša praksa kojoj mnogi pribegavaju pre nego što započnu stvarnu pripremu jela.

Iako je ovo uobičajen način čišćenja, ne potapajte lisnato zelenilo. Ako ih potopite u vodu, štetni mikroorganizmi iz jednog lista mogu se preneti na druge.

Takođe, ako ih potopite u lavabo, bakterije koje su tu ostale nakon rukovanja sirovim mesom, ribom i piletinom i izazovu trovanje hranom, mogu kontaminirati zelje, što je posebno nezgodno u slučaju zelene salate, rukole, bebi spanaća i dr. povrće koje se jede sirovo, u salatama i smutijima, piše Slobodna Dalmacija.

 Ali to je samo deo problema. Povrće je već bogato vodom i zato ga ne treba namakati u vodi, jer se većina minerala gubi u vodi u kojoj ga držimo dok pokušavamo da podstaknemo rastvaranje nečistoća i sitnih buba. Dok se namače u posudi sa vodom, povrće će takođe izgubiti deo vitamina.

Vitamini C i D, kao i minerali kao što je kalijum, rastvoriće se u vodi. Prema nekim istraživanjima, namakanjem se gubi skoro 40 odsto rastvorljivih vitamina i minerala.

Kratko namakanje od dva-tri minuta neće mnogo naškoditi, ali najbolji način da operete tu vrstu povrća je pod jačim mlazom vode.

Komentari (0)
Loading