Doktori upozoravaju: Autfit koji je nosila Kim Kardašijan je opasan po zdravlje, najviše utiče na ovaj deo tela

Vesti 08.05.2024 17:58 0

Korzeti i steznici za struk nisu najekstremniji primeri do kojih granica bi neke žene išle da bi imale manji i tanji struk

Kim

Michael Stewart / INSTAR Images / Profimedia

Struk Kim Kardašijan (43), odnosno nedostatak istog, nesumnjivo je tema posle ovogodišnje Met Gala.

Zahvaljujući izuzetno uskom, srebrnom korzetu luksuznog brenda Maison Margiela, rijaliti zvezda je na stepenicama Metropoliten muzeja pokazala svoj gotovo nemoguće mali struk i zavidnu figuru.

Ovo nije prvi put da je Kim šokirala svojim izgledom, ali njen najnoviji autfit je napravio veliku buku. Šokirani fanovi i kritičari pojavili su se na društvenim mrežama i doveli u pitanje gde joj je struk, a neki su se čak pitali da li je zvezda uklonila rebra, prenosi Daily Mail.

Kim je ranije promovisala korzete za koje su lekari upozorili da su opasni jer njihovo nošenje može da izazove niz negativnih posledica kao što su otežano disanje, zatvor, pa čak i oštećenje organa uzrokovano izobličenjem tela u neprirodne oblike.

Želja za figurom peščanog sata i korzetima

Ali ona nije jedina žena koja je preduzela ekstremne mere da ima mali struk i široke bokove. U stvari, ona je deo vekovne opsesije ženama koje namerno menjaju svoja tela u potrazi za toliko željenom figurom peščanog sata.

žena

Shutterstock

 

Uklanjanje rebara, gumenih gaćica, pa čak i namerno konzumiranje parazita samo su neke od bizarnih metoda koje se koriste u potrazi za vitkim strukom kroz istoriju.

Korzeti, poput onog koji je Kim nosila kao deo svog Met Gala izgleda, a njihova popularna istorija može se pratiti do viktorijanskog doba. Korzet je počeo da se koristi u vreme najstarijih civilizacija, iako u nešto drugačijem obliku. Kasnije su korzeti pravljeni od kitove kosti, drveta ili metala. Nisu retki slučajevi u kojima je struk sužen za čak 43 centimetra, a sve to samo da bi se postigla savršena figura.

Negativne posledice nošenja korzeta

Čak i tada su dokumentovane opasnosti nošenja ovakvih korzeta, na primer, Kraljevski koledž hirurga Engleske u svojoj arhivi primeraka ima zapanjujući primer deformisanih ženskih grudi nošenjem korzeta.

Iako su takvi steznici/korzeti u velikoj meri izašli iz mode u postviktorijanskoj eri, oni su se ponovo pojavili poslednjih decenija, što je zabrinjavalo lekare. Preimenovani u "donji veš za oblikovanje tela", prodaju se na internetu za samo osam evra. Promovisale su ih poznate ličnosti, uključujući i samu Kim, i rade po istom sistemu kao i korzeti, fizički stežu struk kako bi izgledao manji, naglašavajući figuru peščanog sata.

Kim

Michael Stewart / INSTAR Images / Profimedia

 

Uprkos modernoj transformaciji i različitim materijalima, opasnosti nošenja takve odeće su i dalje iste. Oni mogu izazvati poteškoće sa disanjem guranjem stomaka u dijafragmu što potencijalno može ograničiti protok kiseonika. Pored problema sa disanjem, korzeti/korseti za struka takođe mogu izazvati probleme sa varenjem. Ovo je uzrokovano guranjem stomaka i zatvorom jer su creva ograničena u svojim prirodnim pokretima.

Upotreba takvih proteza – danas obično napravljenih od sintetičkih tkanina i čelika – takođe može dovesti do toga da se bubrezi pomeraju u neprirodne položaje u telu, potencijalno prekidajući unutrašnji dotok krvi u organe. Ograničeno kretanje tokom nošenja proteza takođe može dovesti do slabljenja mišića leđa, što potencijalno uzrokuje bol u leđima i slabost dalje.

Ekstremne tehnike smanjenja struka

Uklanjanje rebra za tanji struk

Korzeti i steznici za struk nisu najekstremniji primeri do kojih granica bi neke žene išle da bi imale manji i tanji struk. Neki čak odluče da uklone cela rebra da bi dobili figuru u obliku peščanog sata. Tehnike se razlikuju, ali obično uključuju uklanjanje 11. i 12. rebra. Uklanjanje rebara uzrokuje da struk pada prema unutra, stvarajući tu zaobljenu figuru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gianinna (@mrsgianinna)

 

Iznenađujuće, ovo nije bez posledica – te kosti su tu s razlogom. Ova rebra pomažu u zaštiti vitalnih organa u abdomenu, kao što su stomak, žučna kesa i bubrezi, od povreda tupim predmetom. Pored toga, sama operacija - koja obično traje dva do tri sata - nosi brojne rizike, uključujući oštećenje nerva, infekciju i ožiljke.

Liposukcija kao rešenje

Druge estetske operacije takođe nude tanji struk, ali su manje trajne. Liposukcija uklanja masnoću sa neželjenih područja kao što je struk i može se kombinovati sa zatezanjem stomaka kako bi se smanjila linija struka. Naravno, ove procedure se mogu kombinovati sa drugim procedurama, kao što je brazilsko podizanje zadnjice i grudi kako bi se stvorila figura veštačkog peščanog sata.

Gumene gaćice za mršavljenje

Jedna od zanimljivih tehnika smanjenja struka bile su gumene gaćice popularne od kasnih 1800-ih do ranih 1900-ih. Navodna logika je bila da će, slično korzetu, materijal "gurnuti" salo u telo, naglašavajući obline. Gumeni donji veš je takođe izazivao pojačano znojenje, a nadalo se da će to takođe izazvati gubitak težine. Ali umesto toga, često je dovodilo do infekcija kože zbog vlage.

Namerno unošenje crevnih parazita

Na sreću, trend ovakvih proizvoda nije potrajao, ali korseti i gumene gaćice nisu bili jedini način na koji su viktorijanske žene pokušavale da postignu idealan odnos struka i kukova, za neke od njih se kaže da su pribegle metodi koja izaziva kruženje stomaka. namerno gutanje jaja pantljičare. Pantljičare mogu izazvati gubitak težine uzimajući hranu od svog domaćina i izazivajući dijareju. Reklame iz viktorijanskog doba koje navodno prodaju pilule koje sadrže jaja pantljičara pokazuju da je to nekada bila opcija. Ali neki istoričari su osporili ovu teoriju, tvrdeći da su proizvodi za koje se tvrdilo da sadrže jajašca pantljičara bili samo slučaj pametnog marketinga.

Teorija ,,zlatnog preseka"

Takozvani „zlatni presek“ odnosi se na struk čija je širina 0,7 širine bokova, što zapravo znači da je obim struka 70 odsto obima kukova. Ovo rezultira figurom u obliku peščanog sata ili kruške koja prirodno naglašava obline ženskog tela, bokova i poprsja. Poređenja radi, Kim - sa strukom od 66 i bokovima od 104 centimetra - ima odnos od oko 0,63. Niki Minaž, poznata po svojim istaknutim oblinama, ima još manju, oko 0,58.

Jedna od teorija stručnjaka koja stoji iza „zlatnog preseka” je da devojčice pre puberteta imaju odnos struka i kukova jedan prema jedan, a nakon što prođu kroz menopauzu, koja označava kraj ženske plodnosti, struk teži da Oni dodaju da žene imaju veće bokove u odnosu na tanak struk je pokazatelj dobrog nivoa ženskih polnih hormona, a time i potencijalno povećane plodnosti Kalifornija je otkrila da su žene sa figurama peščanog sata zapravo manje plodne od onih sa relativno višim indeksom telesne mase.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading