Ako je prva MENSTRUACIJA bila pre 12 godine, veće su šanse da se razviju ove OPASNE bolesti

Vesti 25.04.2023 16:20 0

Svako od nas je prvu menstruaciju dobio u različito vreme i mnogi faktori kasnije u životu zavise od toga

Menstruacija

Shutterstock

 

Pubertet je posebna vrsta stresa za svaku devojku. Telo se menja i dešavaju se neke nove stvari. U tom periodu dobijamo menstruaciju o kojoj smo do tada samo slušali. Pitanje je samo ko je dobio ranije, a ko kasnije.

Nova analiza podataka otkrila je da žene koje su dobile prvu menstruaciju pre 12. godine imaju veće šanse da kasnije obole od srčanih oboljenja kao što je srčani udar, piše Bustle.

Analiza je objavljena u časopisu Heart i uzela je u obzir podatke iz studije Biobank, koja je ispitala preko četvrt miliona žena. Istraživanje je trajalo sedam godina, a posmatrano je i fizičko zdravlje ispitanika. Zabeleženo je 3.078 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar i koronarnu bolest.

Žene koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine imale su 10 odsto veći rizik od bolesti, a tačan uzrok toga još uvek nije poznat. Pored srčanih oboljenja, rana menstruacija utiče i na neke druge zdravstvene probleme, na primer može biti povezana sa simptomima depresije kod odraslih.

Kao što rana menstruacija znači rizik od srčanih oboljenja, tako i rana menopauza. Ovde su šanse za kardiovaskularne bolesti veće za 33 odsto sa ranijim ulaskom u ovo životno doba. Iako je istraživanje sprovedeno na velikom broju žena, njihovi zaključci nisu sasvim ubedljivi. Takođe, veza između ranije menstruacije i srčanih oboljenja ne mora uvek da postoji.

Međutim, ako ste prvu menstruaciju dobili pre 12. godine, obratite više pažnje na svoje zdravlje, jer se nikad ne zna.
 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading