Trenirate, ali rezultati izostaju: Evo šta treba da uradite ako želite savršenu figuru do leta, savetuju eksperti

Vesti 26.04.2024 18:18 0

Razvijanje zdravih navika i rutina može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i produktivnost, kao i vežbanje

vežbanje

Shutterstock

Ako imate redovnu rutinu vežbanja, verovatno ste iskusili periode sagorevanja i zastoja u napretku (plato). Iako je ovo normalno i verovatno dobar znak da ste bili dosledni, može biti veoma demotivišuće i naterati vas da se zapitate gde ste pogrešili.

„Kada procenjujete svoju rutinu vežbanja, želite da budete sigurni da uvek vidite napredak. Ako ste primetili zatišje u svom napretku tokom treninga ili počinjete da se osećate demotivisanim, možda je vreme da promenite stvari“, rekao je lični trener Džejmi Rejmidž za HuffPost.

Dodao je da ako vučete noge toom tri ili četiri uzastopna seta, to može biti znak da je vreme da tu vežbu zamenite drugom. Da biste promenili svoju rutinu vežbanja, fokusirajte se na učestalost, intenzitet, vreme i vrstu treninga.

trening

Shutterstock

 

„Da biste promenili svoju rutinu, mogli biste da razmotrite učestalost svojih treninga i dodate još jedan trening nedeljno, ili biste mogli da povećate intenzitet ili vreme svojih treninga. Ne mora nužno da bude potpuna promena režima, već mala prilagođavanja koja mogu biti podjednako korisna“, objasnila je fiziologinja Inez Grifin.

Ali pre nego što promenite svoju rutinu, Rejmidž je preporučio da pogledate još dve stvari — da li ste motivisani da se držite svoje trenutne rutine i da li osećate da je vaš napredak zastao.

„Promena rutine vežbanja može vam pomoći da izazovete svoj um i telo novim i zanimljivim vežbama koje ciljaju na mišiće koje možda niste radili neko vreme“, dodao je Rejmidž.

Koji je najbolji način da promenite svoju rutinu vežbanja?

Grifin je rekla da je najvažnije da ostanete fokusirani na svoje ciljeve. ,,Ovo bi moglo značiti povećanje udaljenosti koju trčite, plivate, hodate ili vozite bicikl za 10% svake dve do osam nedelja", rekla je ona.

Takođe, ako već možete lako da uradite određeni broj ponavljanja vežbe, možda ćete želeti da malo povećate broj ponavljanja ili težinu tegova koje koristite.

Grifin je dodala da uvek možete probati nešto novo i videti da li vam odgovara. ,,Uvek slušajte svoje telo i na kraju ćete razviti rutinu koja najbolje funkcioniše za vas i vaše telo", primetila je ona.

Promena vaše rutine takođe može pomoći vašem mentalnom zdravlju

Razvijanje zdravih navika i rutina može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i produktivnost, kao i vežbanje, što pomaže da pozitivno ponašanje učinite nešto što radite automatski i lakše. Međutim, stručnjak za mentalno zdravlje Lisa Gan primetila je da se vaši hormoni sreće donekle smanjuju kada vam dosadi rutina vežbanja, tako da je to još jedan znak da biste trebali promeniti svoju rutinu.

telo

Shutterstock

 

,,Ovo može značiti da promenite ono što radite, kada to radite, pa čak i sa kim to radite. Može biti od pomoći da ostanete angažovani i fokusirani dok vežbate", dodala je Gan. Osim što pobeđuje dosadu i povećava hormone dobrog osećanja, vežbanje takođe pomaže u smanjenju hormona stresa ili kortizola. ,,Ako je vaš primarni cilj tokom vežbanja da poboljšate snagu mišića, možete kombinovati trening snage sa kardio treningom da biste smanjili nivo kortizola", rekla je Gan.

Ako je potrebno, napravite pauzu za svoje mentalno zdravlje

Kada razmišljate o odmoru od vežbanja, verovatno se često fokusirate na svoje telo i mišiće. Ali Gan je primetila da vaš um može da ,,izgori" tokom vežbanja na sličan način.

Ona je dodala da fizičko sagorevanje može izazvati umor i demotivaciju, uzrokujući pogoršanje mentalnog zdravlja. Imajući to na umu, važno je da unesete raznovrsnost u svoju rutinu vežbanja i da nađete zadovoljstvo u nekoliko drugih izvora koji se ne bave vežbanjem. Na ovaj način ćete izbeći da vam se u pauzi od vežbanja ne pogorša mentalno zdravlje. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading