Previše je rizično: Ove namirnice je opasno naručivati putem "dostave"

Slobodanka Ćorić Vesti 22.04.2024 16:20 0

Danas je dotupna i dostava ne samo spremljenih jela, već i namirnica iz supermarketa. Prva bojaznost je kako će dostavljač da odabare vašu omiljenu namirnicu. Ako je voće ili povrće u pitanju, možda neće imati vremena da bira

Previše je rizično: Ove namirnice je opasno naručivati putem "dostave"

Pexels

Od pandemije korona virusa, kada smo bili prinuđeni da ostajemo u kućama, pa sve do danas kada možemo slobodno da se krećemo, jedna stvar se odomaćila - to je dostava hrane. Mnogima je lakše da naruče omiljeno jelo dok su na poslu u kanceleriji ili rade od kuće, međutim i tada bi trebalo da budu oprezni.

Danas je dotupna i dostava ne samo spremljenih jela, već i namirnica iz supermarketa. Prva bojaznost je kako će dostavljač da odabare vašu omiljenu namirnicu. Ako je voće ili povrće u pitanju, možda neće imati vremena da bira, već će se uhvatiti za prvu nadomak ruke. Ukoliko ne vidi da je trula ili oštećena, eto nervoze.  Druga stvar je ta što vaše omiljene namirnice mogu da se pokvare (tokom vrućina) ili oštete prilikom transporta. Zato je dobra ideja da izbegavate naručivanje određenih proizvoda, piše Real Simple.

1. Koštuničavo voće

Svaka vrsta koštuničavog voća vrlo se lako uništi tokom transporta. Zato možda nije najbolja opcija da naručujete preko dostave voće poput breskvi, nektarina, šljiva i kasija. 

2. Jaja i mlečni proizvodi

Jaja i mlečni proizvodi poznati su po tome što se brzo kvare na visokim temperaturama. Takođe, naručivanje sladoleda je još jedno veliko "ne". U suprotnom doći će vam u izmenjenom obliku...

3. Avokado

Avokado svako bira po želji, neko voli da je zreo i mekan, kako bi od njega pravio namaz, dok drugi vole nešto tvrđi za pravljenje salata. Postoji mogućnost da dostavljač ne obrati pažnju ne uzme onaj koji vam se neće svideti. 

4. Riba

Bez obzira kupujete li obrađenu ili svežu ribu, uvek je najbolje da je sami kupite u prodavnici ili lokalnoj ribarnici kako biste se sami uverili u njenu svežinu. Postoji nekoliko caka koje otkrivaju njenu svežinu. Kada se riba ne drži na odgovarajućoj temperaturi, može da razviti bakterije.

5. Meso

Baš kao i riba, sirovo i obrađeno meso su u većem riziku od kontaminacije prilikom transporta, ukoliko on nije obezbeđen adekvatnom temperaturom, na primer u hladnjaku. 

 

 

Komentari (0)
Loading