Usporite starenje i produžite život: Ove jednostavne navike podmlađuju, u jednoj ćete posebno uživati!

Vesti 21.04.2024 13:33 0

Mladolik izgled i dužina života zavise najviše od genetike. Ali značajan uticaj imaju i neke navike

žena

Shutterstock

Sve što pijete i jedete, fizička aktivnost i druge navike doprinose dobrom zdravlju i mladolikom izgledu. Evo šta treba da uradite kako biste usporili starenje:

Ne sedite po ceo dan

Posle 35. godine gubi se oko jedan odsto mišićne mase godišnje, čime se stvara rizik za dobijanje osteoporoze i češće lomljenje kostiju. Zato je važno da se svakog dana krećete, a stručnjaci preporučuju 4-6.000 koraka dnevno ili aktivnosti poput plivanja i joge. To jača noge i mišiće.

Jedite mahunarke i voće

Namirnice bogate vlaknima (mahunarke, žitarice) pomažu u regulisanju šećera i holesterola u krvi. Voće s velikom količinom vitamina C, E i drugih antioksidanata štiti od bolesti. Zdrave masti iz ribe i orašastih plodova čuvaju zdravlje srca. Zato ova hrana treba svake nedelje da se nađe u vašem jelovniku, kaže doktorka Nika Goldberg iz doma za stare „Atrija“ u Njujorku.

Kvalitetan san

Shutterstock

 

Spavajte bar 7 sati

Osobe koje spavaju manje od 7 sati svake noći imaju viši nivo hormona stresa, šećera u krvi i povišen krvni pritisak, kaže doktorka Goldberg. Ako patite od nesanice, pomoći će vam redovna fizička aktivnost da se opustite i lakše zaspite. Spavaća soba treba da bude mračna, tiha i hladna.

Redovni intimni odnosi

Intimni odnosi 2-3 puta nedeljno produžavaju život tako što utiču na snižavanje pritiska, jačaju imunitet, smanjuju nivo hormona stresa. Studija koja je obuhvatila oko 15.000 ljudi, objavljena u „Časopisu za se**ualnu medicinu“, pokazala je da je smrtnost 50 odsto manja kod seniora koji imaju intimne odnose jednom nedeljno u odnosu na one koji ga retko upražnjavaju.

čaj

Shutterstock

 

Pijte čaj umesto kafe

Lekovitost zelenog čaja je potvrdila medicina različitim istraživanjima. Jedna šolja ovog čaja dnevno skoro duplo smanjuje mogućnost dobijanja visokog pritiska, pomaže kod reume i visokog holesterola, a samim tim produžava životni vek. Ipak, treba biti oprezan, ne preporučuje se više od te količine, a o konzumiranju se treba posavetovati sa lekarom.

Izbegavajte alkohol i cigarete

Studija Univerziteta Oksford je pokazala da alkohol ubrzava biološko starenje. Stručnjaci su analizirali oko 250.000 ljudi i zaključili da oni koji piju više od 17 alkoholnih pića nedeljno žive kraće. Razlog je to što alkohol povećava rizik za oboljenja srca, rak i Alchajmerovu bolest u kasnijim godinama. Cigarete loše utiču na zdravlje srca, pluća, grla, pa treba izbegavati i jedno i drugo.

 

Komentari (0)
Loading