Bolovi u stomaku mogu da se jave iznenade, nakon loše ishrane, previše gasova ili kod žena tokom mensturalnog ciklusa. Kako najbolje i najbrže da otklonimo bolove i da li nam samo čajevi mogu pomoći u tome objasnio je naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Kako je na samom početku rekao, otprilike oko 50 odsto pacijenata koji se javljaju na preglede urgentne medicine, prijavljuju bol u trbuhu.
"Čest razlog su neskrobni ugljeni hidrati u voću i povrću, pogotovo jabukov sok i naravno", objasnio je dr Voja, a zatim dodao da se isključivo uz savet lekara pacijentima s jakim vicelarnim bolovima u trbuhu daju određeni antidepresivi.
Doktor kaže da često neskrobni fermetabilni karbohidrati prave problem u stomaku, te 16 odsto ljudi nema dovoljno enzima da ih svari i onda oni femetiraju u crevima. Oni se mogu naći u voću kao što je: jabuka, kruška, smokva, breskva, kajsija, šljiva...
S druge strane, voće koje je podobno za creva i ne pravi gasove jesu: banane, pomoradže, kivi, mandarine, avokado, citrusi, grožđe, borovnice... Što se tiče mahunarki trebalo bi da izbegavamo zbog bolova u stomaku, ukoliko ih imamo: pasulj, grašak, boranija, zatim kupus, karfiol, brokoli - to su sve namernice koje fermetiraju i prave probleme.
"Slatkiši su takođe opasni, svi, osim crne čokolade. Takođe, svi komercijalni voćni sokovi, kao i kamilica što se tiče čajeva", rekao je dr Voja, a zatim se osvrnuo i na žitarice. Prema njegovom mišljenju, samo heljda i ovas su poželjni.