Obratite pažnju: Doktorka upozorila na simptome koji ukazuju na nedostatak ovog važnog minerala u organizmu

Olja Jelić Vesti 11.04.2024 11:58 0

Nedostatak gvožđa u organzmu može da se prepozna po različitim simptomima

spavanje

Shutterstock

Bez odgovarajuće količine gvožđa, telo ne može da proizvede dovoljno zdravih krvnih zrnaca, što dovodi do zdravstvenog stanja poznatog kao anemija. Nedostatak gvožđa u organzmu može da se prepozna po različitim simptomima, a dijetetičarka Lauren Manaker izdvojila je tri najčešća simptoma koji se mnogima dešavaju.

Stalno ste umorni

Jedan od znakova nedostatka gvožđa su iscrpljenost i česti umor. Do ovog simptoma dolazi jer se telo oslanja na gvožđe za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji im omogućuje prenos kiseonika po telu. Kada je nivo gvožđa nizak, telo se dodatno trudi da dopremi dovoljno kiseonika do tkiva i organa, što dovodi do osećaja iscrpljenosti.

žena

Shutterstock

 

Često vam je hladno

Još jedan pokazatelj nedostatka gvožđa je povećana osetljivost na niske temperature. Osobe s nedovoljnim nivoom gvođža mogu da imaju hladne ruke i noge pa im je često hladno, čak i u relativno toplim okruženjima. Do osećaja hladnoće dolazi takođe zbog manjka hemoglobina, koji je ključan za prenos kiseonika u telu i utiče na regulaciju unutrašnje temperature.

Loše spavate

Odgovarajući nivo gvožđa u telu pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za regulaciju ciklusa spavanja. Nedostatak gvožđa može da bude povezan as lošijim kvalitetom sna, poremećajem disanja tokom spavanja i drugim faktorima povezanima sa spavanjem, prenosi Eat This, Not That.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading