Ako imate ovaj SIMPTOM, proverite krvnu sliku: Nije GVOŽĐE, ali manjak ovog VITAMINA može da izazove anemiju

Vesti 11.09.2022 08:30 0

Anemija ili malokrvnost je stanje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) da prenesu kiseonik do svih tkiva.

žena

Shutterstock

Može da se javi usled nedostatka gvožđa i vitamina B12 i/ili folne kiseline.
Vitamin B12 je izuzetno važan za zdravlje jer podržava neke esencijalne procese u našem telu. Stoga nije ni čudo što njegov nedostatak može da izazove brojne probleme. Istraživanja su pokazala da je jedan pokazatelj nedostatka ovog vitamina vidljiv u 86 odsto slučajeva

Vitamin B12 ima mnogo važnih uloga u telu, od kojih samo neke pomažu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, podržavaju nervni sistem i suzbijaju umor. Nizak nivo ovog vitamina podriva ove procese, što sa sobom nosi određene posledice. Jedan od glavnih znakova nedostatka ovog vitamina u našem telu je umor. Dugotrajni umor koji ne jenjava koliko god da odmarate telo. Posebno može postati izraženija ujutru, kada se probudite nakon dobrog sna i ubrzo shvatite da ste još uvek umorni.

Studija na hiljadu pacijenata u Engleskoj, objavljena u British Journal of Nursing, pokazala je da pacijenti kojima je dijagnostikovan nedostatak B12 imaju velike varijacije u simptomima. Ali ovaj simptom je prisutniji od svih ostalih. Prema podacima ankete, 96 odsto ispitanika je izjavilo da je „neobičan umor“, dok je 86 odsto reklo da se „probudi umorno“.

Ostali pokazatelji uključuju glositis - zapaljenje jezika, gubitak kose, afte u ustima ili zamagljen vid. Simptome nedostatka B12, naravno, ne treba zanemariti. Iako se mnogi simptomi mogu rešiti uzimanjem, ako to ne učinimo na vreme, neki problemi mogu biti trajni.


Kako prirodno uneti vitamin B12?

Najbogatiji izvori B12 nalaze se u životinjskim izvorima hrane, kao što su meso, jetra, riba, školjke, a zatim i u mleku i mlečnim proizvodima i jajima. Postoje i biljni izvori vitamina B12, koji uključuju ekstrakt kvasca, obogaćeno biljno mleko i žitarice koje se najčešće konzumiraju za doručak.
 

Komentari (0)
Loading