Naučnici potvrđuju: Žene čije srce radi ovako u većoj meri počinjavaju zločine, nemaju milosti

Vesti 05.04.2024 17:28 0

Razgovarajući o „ograničenjima studije“, tim je objasnio kako regruti nisu verovatno „predstavnici ukupne ženske populacije“

Žena

Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

Novo istraživanje je otkrilo vezu između srčane frekvencije žena i zločina.

Da, to je prema studiji koja je upravo objavljena u časopisu PLOS One, pod naslovom „Manje autonomno uzbuđenje kao faktor rizika za krivična dela i nenamerne povrede“.

Tim istraživača u Švedskoj rekao je da je to ranije bila tema istraživanja među muškarcima, ali ne i ženama.

Udubljujući se u živote 12.499 žena – koje su se sve pridružile švedskoj vojsci između 1958. i 1994. u dobi od oko 18 godina – tvrdile su da bi njihova otkrića mogla biti veliki napredak u predviđanju „budućeg ženskog zločina“.

„Napori za intervenciju i prevenciju kriminala obično se fokusiraju na strukturne i faktore rizika na društvenom nivou, ali i na faktore rizika na nivou pojedinca, kao što su osobine ličnosti i ponašanja“, navodi tim u radu.

špijun

Shutterstock

 

„Međutim, da bismo dalje poboljšali strategije predviđanja i prevencije, možda ćemo morati da razmotrimo dodatne biološke faktore rizika za kriminal na individualnom nivou.

Istraživanje je pokazalo da su oni sa otkucajima srca u mirovanju (RHR) ispod 69 otkucaja u minuti (BPM) imali 35 posto veću vjerovatnoću da će biti osuđeni, u poređenju sa njihovim kolegama sa BPM-om iznad 83, prenosi Tyla.

„Niže autonomno uzbuđenje je dobro poznata korelacija krivičnih dela i drugih rizičnih ponašanja kod muškaraca, ali nekoliko studija je istraživalo ovu povezanost kod žena“, napisali su naučnici.

„Prijavljeni nalazi imaju potencijalne implikacije za predviđanje budućeg ženskog kriminala.

Podaci su pokazali da je niži RHR, meren pri regrutaciji, povezan sa povećanim rizikom od „krivičnog dela“.

srce

Shutterstock

 

Međutim, istraživači su naglasili da povezanost sa nižim RHR-om i „nasilnim zločinom“ „nije statistički značajna“.

Takođe su rekli da postoji veza između otkucaja srca i ,,nenamernih povreda", pišući: „Naš nalaz da je niži broj otkucaja srca u mirovanju povezan sa povećanim rizikom od nenamernih povreda među regrutima je primetan u svetlu prethodnih dokaza da je niži otkucaj srca u mirovanju je takođe povezan sa tendencijom bavljenja ekstremnim sportovima, kao što je padobranstvo, i sa rizičnim poslovima kao što je uklanjanje bombi."

Razgovarajući o „ograničenjima studije“, tim je objasnio kako regruti nisu verovatno „predstavnici ukupne ženske populacije“, s obzirom na njihovu vojnu pozadinu.

Takođe su rekli da je otkucaj srca meren pomoću monitora za ruke, koji je možda bio „manje osetljiv“ od laboratorijske procene gde su elektrode pričvršćene za udove ili torzo. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading