Rešila se vaški jednostavnim uređajem: Mama šokirala internet trikom za ubijanje dosadnih buba, a evo šta kažu stručnjaci

Vesti 02.04.2024 15:42 0

Kada je reč o uklanjanju vaški sa kose vašeg deteta, zdravstveni radnici i stručnjaci za negu kose širom sveta već godinama propovedaju „pravi“ način njihovog lečenja

vaške

Shutterstock

Ako ste roditelj, postoji nekoliko stvari sa kojima brinete da se vaša deca vraćaju kući iz škole.

Loša vest od nastavnika, školski izlet po ogromnoj ceni, posekotina ili modrica od grube igre. Nijedna od ovih stvari nije idealna.

Međutim, kao što će većina mama i tata širom sveta biti svesna, postoji nešto zastrašujuće što bi moglo ući na prag vašeg doma po dolasku deteta iz škole... a to su vaške.

Ove dosadne male krvopije su veoma česte kod male dece i njihovih porodica, i apsolutna su noćna mora koje se treba rešiti.

vaške

Shutterstock

 

A ono što još više frustrira je to što roditelji ne mogu učiniti apsolutno ništa da zaštite svoju decu, osim da ih pošalju u školu u lopti na naduvavanje...

To je zato što se ove sitne smetnje koje grebu po glavi prenose iz direktnog kontakta, tako da ako se vaše dete igra sa nekim od svojih drugova iz razreda na igralištu ili deli jastuk na spavanju, postoji velika šansa da ćete biti primorani da se borite se sa izbijanjem vaški kod kuće.

Kada je reč o uklanjanju vaški sa kose vašeg deteta, zdravstveni radnici i stručnjaci za negu kose širom sveta već godinama propovedaju „pravi“ način njihovog lečenja.

dete

Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

 

Toliko, da je ponekad nemoguće utvrditi šta su činjenice, a šta fikcija kada su u pitanju vaške.

Dok su upotreba mokrog češljanja specijalnim češljem sa finim zupcima ili upotreba medicinskih losiona i sprejeva uobičajena sredstva za brisanje problematičnih stvorenja, usred pomalo bizarnih, nedavno otkrivenih teorija, ona je zbunila stručnjake za zdravlje.

Jedna majka je otkrila da već godinama koristi peglu za kosu da ubije vaške.

Nakon što je drugi korisnik zatražio trikove za uklanjanje vaški, ona je napisala: „Koristite najjeftiniji balzam za kosu koji možete pronaći i češalj za vaške. Ili kao što sam ja uradila, koristite peglu za kosu, ona je uspela da spali ostatak haha.

Stručnjaci za vaške su se osvrnuli na upotrebu pegle za kosu na zamornim malim bubama, tvrdeći da nisu toliko efikasni u potpunom uklanjanju, kao što ljudi misle.

pegla

Shutterstock

 

Profesionalci koji rade za LiceDoctors.com objasnili su da ovi uređaji jednostavno ne prodiru u ljusku vaški.

„Potrebna je dovoljno visoka direktna toplota da bi se ubila jajašca vaški, a toplota iz aparata za ispravljanje možda neće prodreti u ljusku jajeta“, napominju tim.

„Vaške imaju veoma čvrstu spoljašnjost. Takođe, ljuske će ostati na pramenovima kose dok se ne uklone ručnim branjem ili češljanjem.

„Ovo možda neće smetati, ali ako planirate da se ošišate ili morate da prođete inspekciju školske medicinske sestre, mogli biste biti odbijeni ako se vaška, živa ili mrtva, nađe u vašoj kosi.

Povrh ovog pitanja, dodaju da pokretljivost vaški može onemogućiti da se sve uhvate pomoću pegle.

„Što se tiče uređaja za ispravljanje kose, ne postoji kratak odgovor na pitanje da li će pegla za kosu ubiti vaške“, napominju tim. „Uređaji za ravnanje poseduju dovoljno toplote da spreče da vaške dođu u kontakt sa kožom glave, ali mogu li vaške preživeti peglu za kosu?

„Vaške su pokretne, tako da ako ih  aparat za ispravljanje direktno ne udari, neće ih pogoditi. One se kreću toliko brzo da bi bilo veoma teško pokušati uhvatiti vaške uređajem za ispravljanje.

„Dakle, u teoriji, pegla za kosu generiše dovoljno toplote da ubije vaške, ali praktično govoreći, veoma je teško oboriti bube da bi ih pegla ubila.“ 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading