Nije pridavala pažnju malaksalosti, konstantnom umoru, znojenju... Kad je napipala kvržicu na glavi, Maja je saznala da se radi o najagresivnijem obliku raka

Slobodanka Ćorić Vesti 30.03.2024 10:15 0

Ja sam jedan od onih pacijenata koja jeste imala sve simptome, ali sam ih zanemarivala, bila sam jako mlada kada sam počela da imam konstantnu povišenu temperaturu, osećala umor, malaksalost, kašljucala, imala osip po koži i obilno noćno znojenje, bila sam majka dvoje dece, zaposlena i nisam toliko obraćala pažnju na to

maja

Printscreen/TV Prva

Maja Marković slučajno je napipala uvećanu limfnu žlezdu na glavi, ali tada nije slutila da će je ova bezazlena promena dovesti u borbu za život, koja je trajala tri godine. Kako je pobedila kancer otkrila je Maja Marković iz Udruženja obolelih od limfoma - LIPA za Prva TV.

Malaksalost, osećanje konstantnog umora i znojenja prilikom spvanja, osip, kašalj i temperatura - samo su neki od znakova ove bolesti koja može zadati ljudima velike probleme. Maja je imala limfom i to najagresivniji koji se proširio po čitavom organizmu.

Limfom je maligna bolest koje počinje da se razvija u belim krvnim zrncima, tj. limfocitima, koji su nam neophodni za odbranu od infekcija. Nakon nakupljanja malignih limfocita u limfnim čvorovima dolazi do njihovog nekontrolisanog rasta.

"Ja sam jedan od onih pacijenata koja jeste imala sve simptome, ali sam ih zanemarivala, bila sam jako mlada kada sam počela da imam konstantnu povišenu temperaturu, osećala umor, malaksalost, kašljucala, imala osip po koži i obilno noćno znojenje, bila sam majka dvoje dece, zaposlena i nisam toliko obraćala pažnju na to", izjavila je Maja Marković za TV Prva. Ona je dodala:

"Ali kada sam napipala žlezdu na specifičnom mestu, onda sam shvatila da je krajnje vreme da se obratim lekaru. Moram pomenuti da su svi ti simptomi trajali neko vreme, i sigurno da sam se javila ranije doktoru, tok lečenja bi išao drugačije. Ovako, moj limfom je otkriven u poslednjem stadijumu i borba je trajala tri godine. Prošla sam kroz sve terapijske opcije koje su bile u tom trenutku dostupne u Srbiji", zaključila je Maja i sve savetovala jedno, da ako ti simptomi ne prolaze, duže od 10-15 dana, neophodno je da se pacijenti jave lekaru.

Dr Olivera Marković iz KBC "Bežanijska Kosa" za Prva TV istakla je da su limfomi vrlo kompleksna bolest. Danas u svetu postoji više od 70 vrsta limfoma.

"Ima jako puno faktora koji utiču na nastanak limfoa. Smatra se da značajnu ulogu igraju neki infektivni činioci, sam imunološki sistem, izloženoST zračenju, pesticidima. Neke osobe koje su vodile potpuno uredan život, mogu da naslade imunološki sistem koji ne može da se izbori sa bolestima", istakla je doktorka.

Komentari (0)
Loading