Kiropraktičar upozorava: Ova poza je najgora za spavanje, stvara bol u kičmi i izaziva migrenu!

Vesti 25.03.2024 22:13 0

Stručnjak kaže da nije važno samo spavati sedam ili osam sati, već je bitan i položaj tela.

žena

Shutterstock

Veoma je važno u kom položaju spavate. Kiropraktičar Toni Nalda, koji vodi Centar za smanjenje skolioze u SAD-u, upozorio je ljude da ne spavaju na stomaku, jer bi taj položaj mogao dovesti do brojnih problema s vratom, leđima, disanjem, kao i do kardiovaskularnih tegoba.

"Spavanje na stomaku opterećuje vrat jer morate okrenuti glavu na jednu stranu da biste disali. To može uzrokovati stezanje mišića, upalu i bol. Ako već imate problem s vratom i leđima, spavanje u ovom položaju će ih sigurno pogoršati", rekao je doktor.

Spavanje na stomaku utuče na disanje, a manji unos kiseonika remeti kvalitet sna. "Spavanje na stomaku stvara dodatni pritisak na kičmu, potencijalno opterećujući pršljenove i okolne mišiće", kaže kiropraktičar.

žena

Shutterstock

 

Problematično je i zbog toga što stvara pritisak na srce i otežava cirkulaciju krvi. "Vremenom to povećava rizik od kardioloških problema, pogotovo ako već imate neke simptome. Ako vam je teško da dišete duboko, to može dovesti do povišenog krvnog pritiska", napomenuo je.

Takođe, vrat je iskrivljen, što može dovesti do migrena i drugih neuroloških problema. Neprirodan položaj vrata takođe steže živce, što dovodi do obamrlosti ili trnaca u rukama i šakama.

Kao najbolji položaj za spavanje izdvojio je spavanje na leđima koje "održava prirodni položaj kičme i smanjuje pritisak na zglobove. Alternativno, spavanje na boku poboljšava zdravlje srca i smanjuje hrkanje", zaključio je kiropraktičar.

Komentari (0)
Loading