Ravan stomak je moguć uz ovih par saveta: Nutricionista upozorava gde najčešće grešimo

Olja Jelić Vesti 23.03.2024 17:57 0

Uz pravilan pristup ishrani, moguće je jednostavno ukloniti masne naslage sa područja stomaka. Pridržavajući se ovih nekoliko saveta, možete da imate stomak iz snova pre leta

Ravan stomak

Shutterstock

Uspešno održavanje ravnoteže u ishrani ključno je za zdravu probavu i sprečavanje nadutosti. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći postići ravan stomak:

1. Uvrstite probiotike u svoju prehranu kako biste održali ravnotežu crevnih bakterija. Probiotici ne samo da podstiču zdravu probavu, već i jačaju imunitet i poboljšavaju raspoloženje.

2. Poznato je koliko je ishrana važna. U svoj večernji plan uključite sledeće:

17.00 - kašika soka od aloa vere sa vodom

U 17:00 sati popijte kašiku soka od aloa vere pomešanog sa vodom. Aloa vera smiruje želudac, poseduje protivupalna svojstva i pomaže kod grčeva i nadutosti.

"Osim toga, posjeduje i antibakterijska svojstva koja pomažu u jačanju imunološke funkcije", objasnio je nutricionista Rik Haj.

18.00 - probavni enzimi uz večeru

U 18:00 sati uz večeru uzmite probavne enzime kako biste poboljšali probavu i smirili probavni trakt.

"Procenjuje se da se 60 do 80 posto imunološkog sistema nalazi u našem probavnom traktu. Kada se hrana ne razgrađuje na odgovarajući način probavnim enzimima, veći komadi mogu preći crevni zid i dovesti do upalnog imunološkog odgovora. To je povezano sa netolerancijom na hranu, što dovodi do trbušnog grčenja i nadutosti", objasnio je nutricionista.

Takođe, soka od ananasa pre večere može da doprinese boljoj probavi.

19.00 - malo fermentisane hrane

U 19:00 sati konzumirajte malo fermentisane hrane poput jogurta ili kiselog kupusa. Fermentisana hrana podstiče rast dobrih bakterija u crevima i pomaže u zdravlju creva.

 "Fermentisana hrana je izuzetno korisna za zdravlje creva. Tehnički, to znači pretvaranja šećera i skroba u kiselinu. Ovaj proces potiče bujanje dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili, stvarajući veliki izvor prirodnih probiotika za probavni trakt", kaže Rik.

"Pobrinite se da vaša večera sadrži 150 grama suvog mesa ribe, pileća prsa ili nemasne junetine uz oko pola šoljice pirinča i neko povrće koje ne nadima, kao kelj ili spanać", dodao je.

20.00 - čaj od maslačka

Ova vrsta čaja može biti učinkovit diuretik pa tako pomaže da se tečnost ne zadržava u telu.

U 20:00 sati popijte čaj od maslačka koji pomaže u čišćenju jetre i probavi. Uz to ublažava simptome gorušice i pomaže kod drugih probavnih tegoba.

22.00 - glutamin

U 22:00 sata uzimajte glutamin koji pomaže da uravnotežite nervni sistem, poboljšate spavanje i ravnotežu šećera u krvi.

"Održavanje hidratacije pomaže telu da se detoksira i izbaci nečistoće. Bubrezi i jetra su odgovorni za detoksikaciju krvi i proizvodnju mokraće, pa je važno pomoći ovim organima da rade svoj posao kako treba", objasnio je Rik Haj.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading