Bolje od svežeg? Stručnjaci otkrivaju da li je voće iz konzerve zdravo, na ovo treba obratiti pažnju

Vesti 23.03.2024 10:30 0

Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali...

voće

Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali da li je posezanje za konzervom breskve ili ananasa dobar izbor za vaše zdravlje?

Ovde možete saznati o zdravstvenim prednostima konzerviranog voća, ali i uobičajenim zabludama, a mi ćemo vam pružiti praktične savete za uključivanje konzerviranog voća u zdravu ishranu.

„Stalno čujemo: „Sveže je najbolje“, ali konzervirano voće može biti jednako hranljivo“, kaže Čelsi LeBlank, vlasnica kompanije ,,Chelsea LeBlanc Nutrition" u Nešvilu u Tenesiju.

Konzervirano voće obezbeđuje ugljene hidrate za energiju, vlakna za varenje i vitamine i minerale koji nas održavaju zdravim.

voće

Shutterstock

 

Da li ste znali da se konzervirano voće bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim se konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se osigura da zadrže svoju vrhunsku ishranu i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su upakovane na vrhuncu svežine, možete nastaviti da jedete te sočne letnje breskve tokom cele godine!

Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Prema krovnom pregledu iz 2019. objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, voće i povrće podržavaju naše ukupno zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

LeBlank čak ukazuje na nedavnu recenziju iz 2020. objavljenu u Nutrients koja je otkrila da povećanje unosa voća i povrća (uključujući voće u konzervi) može promovisati bolje mentalno zdravlje.

Studija je pokazala da veliki unos ovih proizvoda može podstaći veći optimizam, manje stresa i manje simptoma depresije. Međutim, pošto su studije u ovom pregledu koristile različite metode, poređenje njihovih rezultata nije uvek jednostavno i potrebno je više istraživanja da bi se razjasnila veza. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading