Mrzi vas da vežbate? Jedna tableta bi mogla da ubrza proces mršavljenja, objašnjavaju naučnici

Vesti 20.03.2024 17:30 0

Istraživači su testirali pilule na miševima i otkrili da povećavaju tip mišićnih vlakana otpornih na umor..

lek

Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su lek koji bi mogao da pomogne u prevenciji stanja povezanih sa starenjem, kao što su demencija i srčana insuficijencija. Pored toga, nova pilula bi takođe mogla da ponudi iste prednosti kao vežbanje, uključujući rast mišića i performanse.

Lek bi potencijalno mogao da leči stanja kao što su gojaznost i atrofija mišića. Posle decenije rada, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su jedinjenje pod nazivom SLU-PP-332 koje aktivira specijalizovane proteine poznate kao receptori povezani sa estrogenom (ERR).

Metaboličke promene povezane sa vežbanjem pokreću aktivaciju ERR-a, koji dolaze u tri oblika: ERRa, ERRb i ERRg. SLU-PP-332 aktivira sva tri oblika, uključujući i najteži za aktiviranje, ERRa. Ovaj ERR reguliše fiziološke reakcije izazvane vežbanjem i druge važne fiziološke procese u mišićima.

vežba

Shutterstock

 

„Svi znaju da je vežbanje dobro za telo i um, ali ne može svako da vežba. Zbog toga bi ovaj lek mogao da bude koristan za oponašanje ili poboljšanje efekata vežbanja kod starijih ljudi, ljudi sa određenim bolestima ili onih koji se suočavaju sa gubitkom mišića. zbog drugih lekova“, rekao je profesor anesteziologije sa Univerziteta u Vašingtonu i glavni istraživač Baha Elgendi.

On je dodao da bi to moglo dovesti do razvoja terapija za neke od najizazovnijih bolesti sa kojima se danas suočavamo, kao što su neurodegenerativne bolesti i srčana insuficijencija. Međutim, on ne promoviše zamenu vežbanja, ali veruje da bi ljudima koji ne vole ili nemaju vremena za vežbanje ovaj lek bio koristan.

Istraživači su testirali pilule na miševima i otkrili da povećavaju tip mišićnih vlakana otpornih na umor, dok istovremeno poboljšavaju izdržljivost miševa kada su trčali na traci za trčanje za glodare.

tablete

Shutterstock

 

Istraživački tim je uporedio snagu SLU-PP-332 sa potencijalom novih jedinjenja posmatrajući RNK iz oko 15.000 gena u ćelijama srčanog mišića miša. Nova jedinjenja izazvala su veće povećanje prisustva RNK, što sugeriše da efikasnije simuliraju prednosti vežbanja.

Čini se da pilula takođe sprečava štetne procese u mozgu kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću i drugim oblicima demencije, piše Dejli mejl.

Nova pilula bi takođe mogla da spreči efekte drugih lekova, uključujući lekove za mršavljenje koji uzrokuju gubitak mišića, kao i gubitak masti, rekao je profesor Elgendi. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading