Endokrinolog upozorava: Gojaznost, aritmije, visok pritisak mogu da nastanu zbog manjka ovih hormona

Slobodanka Ćorić Vesti 19.12.2023 21:15 0

Postoji podgrupa hormonskih hipertenzija, koja nastaje kod žena koje se približavaju menopauzi ili kod gojaznih

dr Svetlana Vujović

Printscreen

Kada se govori o muškim i ženskim hormonima, testosteronu i estrogenu, prva misao je da ovi hormoni utiču na izgled i ponašanje osobe, tj. na njenu muževnost ili ženstvenost. Međutim, ovi hormoni utiču na mnogo više od toga, a sve je objasnila stručnjakinja svetskog glasa, endokrinolog prof. dr Svetlana Vujović.

“Dve trećine težine mozga čine krvni sudovi, a na svakom krvnom sudu je mesto gdje deluju polni hormoni, kod žena estrogen, kod muškaraca testosteron. Ako nešto nije u redu, kreću bolesti – prvo lošija koncentracija, nervoza, depresivnost, razdražljivost itd, a onda i do Alchajmera, Parkinsona i nekih ozbiljnih bolesti.  

Fascinantno je srce, npr. srce je endokrini, hormonski organ, na svim ćelijama srca postoje isto mesta gde deluju hormoni i ako nisu dobri, pojavljuju se aritmije, preskakanje srca, visok pritisak i onda kardiolozi leče na način na koji su naučeni da leče, ali ovo su potpuno nova saznanja. Tako da, dobro izbalansiran hormonski status je važan”, rekla je doktorka za Uranak na K1, pojašnjavajući:

“Postoji podgrupa hormonskih hipertenzija, koja nastaje kod žena koje se približavaju menopauzi ili kod gojaznih itd. Tako da, gojaznost nije samo kozmetički problem, masno tkivo je vrlo aktivno metaboličko tkivo i samo po sebi predstavlja zapaljenje. Čim je neko gojazan, on ima zapaljenje i lako je onda da dođe još neko zapaljenje”.

Dr Vujović kaže da je zbog toga važno da se svi oko četrdesetih godina, ako ne pre, testiraju i vide u kakvom je stanju njihovo telo. To podrazumeva proveru nivoa hormona, krve slike, obavljanje utlrazvučnih pregleda.

Dobra vest je da će takve preglede građani od sledeće godine moći da obavljaju u specijalizovanoj državnoj ustanovi. Naime, kako je doktorka najavila, u novoj zgrada Kliničkog centra Srbije, postoji odeljenje koje će se baviti problemima koji nastupaju zbog hormonskog disbalansa.

  
Endokrinolog je istakla da kod muškaraca dolazi do pada testosterona od 40. godine, zbog čega imaju simptome slične menopauzi.

“Testosteron pada od 40. godine i onda muškarci počinju da se goje i imaju sve one iste simptome kao žene u menopauzi, samo ćute i trpe. Davanje testosterona onima koji ga nemaju ili pomaže poboljšanju imuniteta ili čak u momentu infarkta kod muškarca, kad je testosteron užasno nizak, a visoki ženski hormoni, davanje testosterona bi sprečilo infarkt, toliko je to važno”.

Doktorka ističe da i muški i ženski hormon mogu da budu lek samo ako se daju u pravoj meri.

“Drugačije je ako neko samoincijativno koristi ogromen doze bilo čega, prema tome, ako se lek nadoknadi kako treba, a nema ga, onda će čovek imati normalnu količinu”.

 
Komentari (0)
Loading