Istraživanje pokazalo: Samo 2 gazirana napitka nedeljno štete ovom važnom organu

Vesti 15.03.2024 09:54 0

Čak ni mala količina gaziranih napitaka nije bezbedna za zdravlje, posebno onih slatkih.

žena

Shutterstock

Rezultati trideset godina duge studije, koju su sproveli kanadski naučnici, pokazali su da samo dve limenke slatkih gaziranih napitaka nedeljno mogu imati štetan učinak na zdravlje. Istraživači Univerziteta Laval u Kvebeku proučavali su oko 100.000 zdravih odraslih osoba tokom 30 godina, kako bi otkrili štetu koju može naneti organizmu ispijanje zaslađenih gaziranih pića.

Učesnici studije su bili podeljeni u dve grupe. Polovina je više od dva puta nedeljno pila gazirana pića zaslađena šećerom, dok su se ostali uzdržavali ili su se retko častili jednim.

Rezultati objavljeni u „The American Journal of Clinical Nutrition“, pokazali su da oni koji piju zaslađena pića više od dva puta nedeljno imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, nezavisno od nivoa telesne aktivnosti. Drugim rečima, koliko god učesnici  bili telesno aktivni, sav su trud poništili ispijanjem samo dva slatka gazirana pića nedeljno.

žena

Shutterstock

 

Istraživači su zaključili da veštački zaslađena pića nemaju isti negativan učinak, što sugeriše da su sigurnija opcija. "Zamena pića zaslađenih šećerom dijetalnim pićima dobra je jer smanjuje količinu šećera koju unosimo u organizam. Ali najbolja opcija ostaje voda", izjavio je profesor Žan Filip Druin Šartije.

Komentari (0)
Loading