Napravile smo 15 hiljada koraka za 30 dana: Žene apsolutno transformisale svoje živote, evo šta se desilo sa njihovim telima

Vesti 16.03.2024 17:52 0

Houps kaže da joj je upravo ova akumulacija aktivnosti pomogla da završi 15.000 koraka koje je sebi postavila da preduzme svakog dana

Čovek hoda

Shutterstock

Novinarke Sem Houps i En Vendling odlučile su se za 30-dnevni izazov tokom kojeg su svakodnevno napravile 15 hiljada koraka. Obe su zaključile da nije bilo lako, ali su imali i niz pozitivnih efekata.

Nakon razgovora sa koleginicom koja je 90 dana prešla 10.000 koraka i poboljšala formu, Hopes je odlučila da se testira kako bi videla kako će hodanje uticati na nju. Odlučila se za kraću i intenzivniju vežbu - 15 hiljada koraka dnevno tokom 30 dana. Zanimalo ju je i koliko će joj biti potrebno da pređe tih 15.000 koraka, koje je izmerila preko aplikacije za fitnes.

,,Za 15.000 koraka moglo bi vam trebati oko 2 do 2,5 sata ako hodate umerenim tempom. Sve zavisi naravno od dužine vašeg koraka, brzine hodanja", rekla je ona. Hodanje 15.000 koraka dnevno ima gubitak težine i zdravstvene koristi - što se više krećete, sagorevate više kalorija. Međutim, ne morate da napravite 15.000 ili čak 10.000 koraka da biste primetili mnoge prednosti hodanja. Sistematski pregled studija objavljenih u Journal of the American College of Cardiology, ažuriran 2023. godine, otkrio je da samo 2.600 - 2.800 koraka dnevno može smanjiti rizik od prerane smrti i kardiovaskularnih bolesti. Dodavanje 1.000 koraka (oko 10 minuta hodanja) može pružiti dodatne koristi za zdravlje i dugovečnost.

ljudi

Pexels

 

Nije moguće ni da svako svaki dan odvoji vreme da pređe 15 hiljada stepenica, već da se penje uz stepenice umesto da ide liftom, igra se sa decom ili šeta psa, bavi se baštovanstvom i sve to dodaje ukupnom broju pređenih koraka. dnevno i broj će se povećati. Houps kaže da joj je upravo ova akumulacija aktivnosti pomogla da završi 15.000 koraka koje je sebi postavila da preduzme svakog dana. Jedna od njenih omiljenih aktivnosti bila je izvođenje psa u šetnju tokom pauze za ručak.

„Naravno, šetnja prirodom je najkorisnija za um i telo, ali hodanje bilo gde mi pomaže da se osećam smirenije i utemeljenije, a vreme kretanja koristim za razmišljanje i rešavanje problema. Zanimljivo, studija sa Stanforda je pokazala da hodanje može stimuliše kreativnost, a rezultati sugerišu da je samo hodanje glavni faktor, a ne okruženje. Kad god prošetam pre posla, čak i ako zahteva da se probudim ranije, imam bolju jasnoću, fokus i nivo energije sa kojim mogu da pristupim moj dan. Pored toga, svi oblici vežbanja (uključujući hodanje) oslobađaju endorfine koji smanjuju stres i bol", kaže Houps.

Zaključak nakon 30 dana hodanja

,,Ne morate da pravite 15.000 ili 10.000 koraka dnevno da biste imali koristi od hodanja - konzistentno akumuliranje koraka i prosek od samo 7.000 koraka može poboljšati kardiovaskularno zdravlje i dugovečnost. Štaviše, sve što možete da uradite je bolje nego ništa", Nada se kaže.i nastavlja. „Ne volim ništa više nego da šetam svog psa, stavljam slušalice i uključujem podkast — celo iskustvo je neverovatno smirujuće i okrepljujuće. Ali uprkos tome što se osećam dobro, prelazak na 15.000 koraka dnevno zahtevao je više razmišljanja i planiranja nego što sam očekivao danima kada nisam radio druge vrste vežbi. Iako sam uživao u usađivanju ovih zdravih navika, neću se naterati da napravim 15.000 koraka svaki dan, pošto redovno vežbam", rekao je Houps.

Drugo iskustvo 15 hiljada koraka svaki dan tokom 30 dana

Novinarka En Vendling je sprovela isti eksperiment, što znači 15.000 koraka dnevno, a ovo su njena zapažanja:

1. Prvo sam instalirala aplikaciju za praćenje aktivnosti, a drugi korak je da uvek imate mobilni telefon sa sobom ili u džepu ili tašni kako bi svaka aktivnost bila snimljena. Neverovatno je koliko koraka se dodaje samo na putu od radnog stola do kupatila ili kuhinje.

2. Shvatila sam koliko se malo krećem. U teretanu idem jednom ili dva puta nedeljno, tako da o sebi nisam mislila da sam neko ko se ne kreće dovoljno dok mi aplikacija to nije pokazala.

3. Bio sam produktivniji pre i posle posla. Razmišljao sam kako da dođem do tih 15 hiljada stepenica, pa sam često preko nedelje umesto vikendom odlazio u hemijsko čišćenje ili u banku, usisavao ili odlazio u prodavnicu.

4. Bolje sam spavala.

5. Ponovo sam shvatila koliko volim da provodim vreme sa sobom.

6. Izgubila sam dva i po kilograma. Iako ne zvuči impresivno, bilo šta je bolje nego ništa. Iako potrošnja kalorija varira u zavisnosti od niza stvari – starosti, težine i pola, osoba od 70 kg može sagoreti oko 150 kalorija sa samo 30 minuta laganog hodanja. Ako želite da smršate, kombinovanje dodatnih koraka sa zdravom ishranom može vam pomoći da izgubite težinu. Uravnotežena ishrana uključuje mešavinu svežeg voća i povrća, celih žitarica, nemasnih proteina i dobrih masti.

7. Negativni aspekti hodanja 15 hiljada koraka su to što je potrebno previše vremena. To je loše uticalo i na moje finansije, jer da ne bih hodao „tek tako“, češće sam išala u kupovinu ili na kafu. Zapravo je veoma teško izdržati praveći toliko koraka svaki dan, ako imate sedeći posao.

8. Ne planiram da se guram i nastavim da radim toliko koraka, ali ću svakako nastaviti da hodam koliko god mogu jer ima mnogo koristi. Jedan lak način da napravite više koraka je da parkirate dalje od posla. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading