OMAD dijeta je sve popularnija među ženama: Jedete šta želite i mršavite, ali koliko je zapravo zdrava?

Olja Jelić Vesti 14.03.2024 15:26 0

Iako je OMAD dijeta vremenski restriktivnija od dijete 16:8, ona dopušta da se jede bilo koja hrana. Međutim, postoji caka

Dijeta

Shutterstock

Nakon zime se većina bori sa viškom kilograma. Razlog tome su visokokalorične namirnice i slaba fizička aktivnost, a upravo zbog toga se pretražuju razne dijete koje su jednostavne, a opet delotvorne po pitanju skidanja kilograma.

Jedna od takvih dijeta je OMAD dijeta, a ovde je riječ o samo jednom obroku dnevno, piše Gene Food.

Zvuči neobično? OMAD je skraćenica koja na engleskom znači "One meal a day", odnosno, jedan obrok dnevno. Upravo je po tome dobila i ime.

Šta to znači?

Kada ste na OMAD dijeti, jedete samo jedan obrok dnevno, dok preostala 23 sata postite, a kako biste održali tačan period posta od 23 sata, obrok koji konzumirate trebao bi biti otprilike u isto vreme svaki dan.

Dijeta

Shutterstock

 

Iako je OMAD dijeta vremenski restriktivnija od dijete 16:8, ona dopušta da se jede bilo koja hrana te je zbog toga mnogima i prihvatljivija jer su veće šanse da će se iste pridržavati.

Baš zbog toga što je teško uneti sve makro i mikronutrijente koje su vam potrebne u jednom obroku, trebali biste biti oprezni pri odabiru hrane kako biste ih uneli što više.

Za primer možemo uzeti hamburger i pomfrit iz restorana brze hrane koji možda imaju više kalorija pa ste uvereni da će vas duže držati sitima, ali je problem u tome što im nedostaju esencijalne hranjive stvari koje su vam potrebne za održavanje 23-satnog posta.

Koje je najbolje vreme za jelo?

Istraživanjem je dokazano da su osobe koje su konzumirale obrok u obliku većeg doručka imale bolje rezultate po pitanju gubitka kilograma nego što su imali oni koji su se odlučili na jedan veći obrok u obliku večere. Osobe koje su se odlučile na jedan obrok u večernjim satima su primetile povećanje indeksa telesne mase (BMI).

Dijeta

Shutterstock

 

A kako to obično biva, pored brojnih benefita, postoje i neki nedostaci.

Može uzrokovati neadekvatnu potrošnju kalorija, nedostatak hranjivih stvari, što dovodi do pothranjenosti, a kako je vrlo restriktivna, može se dogoditi da njome samo povećate osećaj gladi.

Ova metoda takođe nije za osobe koje trebaju održavati regulaciju šećera u krvi sa dijabetesom. Bez odgovarajućih kalorija i makronutrijenata, šećer u krvi može brzo varirati.

Pre nego se odlučite na ovu dijetu posavetujte se sa lekarom.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading