Ako ne volite da pržite ribu kod kuće i radije odete u restoran kada vam se jede, treba da znate da postoji dan u nedelji kada je bolje da je ne naručite. Tako tvrdi doktor Darin Detviler, bivši savetnik za sigurnost hrane u Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) i ministarstvu poljoprivrede SAD.
Tvrdi da naručivanje ribe u restoranu određenog dana zapravo može povećati rizik od trovanja hranom. Dan na koji upozorava je ponedeljak.
"Ribarnice obično ne rade vikendom, pa riba koju jedete možda stoji u frižideru od petka, stoga je veći rizik od trovanja. Riba koja nije sveža može imati hemijske promene, što dovodi do kvarenja koje utiče na njen ukus, miris i sigurnost", izjavio je.
Takođe je primetio da pokvarena riba može da sadrži visok nivo histamina, hemikalije koju oslobađa imunitet, a to može dovesti do trovanja koje uzrokuje simptome poput osipa, proliva, znojenja, glavobolje i povraćanja.
Bonus video: