Jogurt na prazan stomak, ne nikako: Ove namirnice su veoma zdrave, ali nisu dobar izbor za doručak

Slobodanka Ćorić Vesti 17.02.2024 07:24 0

Naš želudac drugačije reaguje kada je pun ili prazan, pa o tome treba da povedemo računa

doručak

Shutterstock

Pravilan izbor namirnica koje svakodnevno unosimo je od velikog značaja za naše zdravlje. Pored toga što su određene namirnice korisne za nas, one nam mogu uzrokovati razne probleme ukoliko ih unosimo na prazan stomak.

Jednostavno naš želudac drugačije reaguje kada je pun ili prazan, pa o tome treba da povedemo računa.

Na prazan stomak posebno treba izbegavati unos alkoholnih pića. Alkohol putuje pravo u krvotok, širi se po celom telu i uzrokuje širenje krvnih sudova što rezultira privremenim osećajem topline, sporijim pulsem i nižim krvnim pritiskom.

Ukoliko je stomak pun, smanjuje se apsorpcija alkohola i njegovo širenje po vitalnim organima itako se smanjuje šteta koju alkohol uzrokuje.

Kafa diže kiselinu

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi prave jeste jutarnje ispijanje kafe na prazan želudac. Na taj način želudac povećava kiselost, što dalje uzrokuje probavne smetnje i gorušicu tokom dana. Najbolje je prethodno obložiti sluznicu želuca. Dobra preporuka je da pola sata pre kafe popijete limunadu pomešanu sa malo meda.

Sokovi, čak i oni sveže isceđeni obaraju nivo glukoze u krvi, što i dalje povećava glad, pa ih treba izbegavati. Konzumiranje gaziranih pića na prazan stomak smanjuju snabdevanje kvi u stomaku i mogu da oštete sluzokožu. Generalno ih treba izbegavati tokom celog dana.

Jogurt nikako

Jogurt je još jedna namirnica koju treba izbegavati da konzumirate na prazan stomak. Naime, visoka kiselost na prazan stomak smanjuje sve prednosti bakterija mlečne kiseline koje se nalaze u jogurtu.

Začinjena hrana na prazan stomak može da pospeši proizvodnju želudačne kiseline i da ošteti sluzokožu želuca.

Kakva banana

Po mišljenju mnogih stručnjaka, nije svako voće i povrće dobro za doručak. Iako je banana veoma zdrava, pruža nam energiju i podstiče rad digestivnih organa, ona sadrži velike količine kalijuma i magnezijuma što dovodi do neravnoteže ovih materija u krvi.

Citrusno voće može da izazove probleme kod osoba koje pate od upale jednjaka, pa ovo voće treba da izbegavaju. Svakako treba da izbegavate svako voće gde se javlja podrigivanje na prazan želudac.

Paradajz je takođe, veoma zdrav, pun je hranljivih materija, ali sadrži visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i ukoliko vam je prazan stomak može izazvati gorušicu.

Komentari (0)
Loading