Pomozite sojim crevima: Ove namirnice su spas ako imate problema sa probavom

Slobodanka Ćorić Vesti 10.01.2024 11:48 0

Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u ishrani nego inače, a zbog toga je naš sistem za varenje pod većim pritiskom, pa se osećamo umorno

Pomozite sojim crevima: Ove namirnice su spas ako imate problema sa probavom

Unsplash

Uživanje u čarima praznične trpeze daje nam trenutni osećaj sreće i zadovoljstva, ali jedenje hrane bogate šećerom i skrobom i konzumiranje velikih količina alkohola kasnije može izazvati loše varenje, nadimanje i letargiju.


Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u ishrani nego inače, a zbog toga je naš sistem za varenje pod većim pritiskom, pa se osećamo umorno, kaže nutricionista Lusi Miler.

Ona takođe ističe da je važno pomoći varenju.

- Zdravo varenje se oslanja na pravi balans digestivnih enzima za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti koje konzumiramo. Kada jedete veoma velike obroke i više poslastica nego inače, pomozite sebi stimulisanjem ovih enzima konzumiranjem odgovarajuće hrane – navodi ona. Nutricionista je naveo namirnice koje ne samo da sadrže prirodne digestivne enzime već imaju i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti, tako da će vam pomoći da se osećate energičnije.
 

Sirovi med

Med je klasična lokalna lekovita hrana koja se vekovima koristi na mnogo različitih načina. Pomaže u ublažavanju gastrointestinalnih tegoba jer je bogat enzimima i ima antiinflamatorno dejstvo, kao i antimikrobna svojstva i bogat je antioksidansima i mikronutrijentima. Ali tako će funkcionisati samo ako ga jedete sirovog – to jest, ne izlažete ga visokim temperaturama (kao što je pečenje u kolačima ili dodavanje u vrući čaj). Samo med koji nije prošao termičku obradu zadržava sve svoje enzime, vitamine i minerale, piše Tportal.hr.

Banane

Banane takođe sadrže rastvorljiva vlakna nazvana pektin koja normalizuju funkciju creva delujući kao probiotik, hraneći dobre bakterije i podstičući njihov rast i aktivnost. Takođe, visok sadržaj kalijuma i magnezijuma pomaže u poboljšanju zdravlja digestivnih bakterija, smanjenju upale u telu i održavanju ravnoteže tečnosti u telu.

Kefir

Kefir, poreklom sa Kavkaza, priprema se od sveže fermentisanog ovčijeg, kozjeg ili kravljeg mleka i odličan je proizvod za poboljšanje rada creva jer sadrži milione probiotika. Lako ga je dodati vašoj ishrani i veoma je svestran, tako da ga možete koristiti kao zamenu za jogurt u smutijima, punjenjima ili prelivima za salatu.
 


Kiseli kupus

Kiseli kupus je bogat vitaminima, mineralnim solima i aminokiselinama, što ga čini snažnim saveznikom za dobrobit creva jer podstiče varenje i jača crevnu floru. Zahvaljujući mlečnoj kiselini koju sadrži, kiseli kupus je zapravo vrsta prirodnog probiotika, a takođe je i sezonska namirnica.

Jabukovo sirće

Još jedna namirnica koja je bogata antimikrobnim sastojcima je jabukovo sirće. Sadrži sirćetnu kiselinu, bakterije mlečne kiseline i vitamine B, što ga čini korisnim probiotikom za zdravlje creva. Njegova prirodna kiselost može pomoći u razgradnji hrane u želucu, a možete je piti samostalno ili kao dodatak jelima. Najveća prednost njegove konzumacije je ubrzan metabolizam i ublažavanje probavne smetnje poput nadimanja ili zatvora, a pomaže i kod žgaravice.

Konačno, ako ste ovih dana previše jeli, važno je povećati hidrataciju i piti puno vode, jer to omogućava jetri i bubrezima da olakšaju eliminaciju otpadnih materija. Takođe, povećan unos vode, koja ne sadrži kalorije, pomoći će eliminisanju toksina i promovisati osećaj sitosti, što će sprečiti dalje prejedanje. U slučaju sporog varenja, adekvatna količina vode uz obroke će pogodovati delovanju želudačnih sokova: idealna doza je jedna do dve čaše vode po obroku.
 

Komentari (0)
Loading