Počela je sezona mandarina: Ovo citrusno voće ima brojne benefite osim božanstvenog mirisa i ukusa

Vesti 08.11.2023 09:05 0

Počela je sezona mandarina, a na tržištu postoje brojni oblici koji se svi smatraju hibridima mandarina.

mandarine

Shutterstock

Mandarine su popularno citrusno voće, a to je delom zbog svog snažnog, slatkog ukusa. Imaju reputaciju da su generalno slađe od pomorandže. To ih čini ukusnim, zdravim dezertom.

Kao i svako citrusno voće, mandarine imaju obilje vitamina C. Imaju i umerenu količinu vitamina A, sa 100 grama mandarina koje vam osiguravaju otprilike 14 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Prijavljene su i zdravstvene prednosti konzumiranja kore mandarine. Kora sadrži super-flavonoid, ili antioksidans, nazvan tangeretin. Super-flavonoidi su se pokazali obećavajućim u studijama kao efikasan način za snižavanje holesterola.

Mandarine utiču blagonaklono i na:

Zdravlje kože

Imati zdrav nivo vitamina C u vašem telu je vezan za zdravu kožu. Pokazalo se da vitamin C igra vitalnu ulogu u tome kako vaše telo proizvodi kolagen. Kolagen je ono što čini da naša koža izgleda mladoliko. Takođe, se pokazalo da vitamin C može sprečiti i lečiti oštećenja kože uzrokovana izlaganjem suncu.

mandarine

Shutterstock

 

 

Zdravlje očiju

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je njegova podrška zdravlju očiju odgađanjem pojave katarakte i degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi mogu pomoći da vaše oči duže budu zdrave.

mandarine

Shutterstock

 

 

Zdravlje srca

Petogodišnje istraživanje na više od 500.000 odraslih pokazalo je da konzumiranje najmanje pola šolje svežeg voća jednom dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su otprilike 33 posto manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara. Mandarine su odlična opcija za svakodnevno konzumiranje voća.

mandarine

Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading