Sve što smo do sada znali je pogrešno: Nutricionistkinja Radonjić otkrila koje ulje je najzdravije za kuvanje, a koje treba izbegavati

Slobodanka Ćorić Vesti 16.02.2024 16:53 0

Ulja za kuvanje na određenoj temperaturi više nisu ista

Nutricionistkinja Nađa Radonjić

Printscreen/tvprva

Većina ljudi tokom pripremanja hrane svakodnevno koristi neku vrstu ulja, a često se raspravlja o tome koje ulje je najzdravije. Ne treba zaboraviti da se ulje tokom kuvanja zagreva, što takođe utiče na to koliko je zdravo. To je zato što ulja za kuvanja na određenoj temperaturi više nisu ista. 

Nutricionistkinja Nađa Radonjić gostujući na Prva TV objasnila je koje ulje je najzdravije.

Kokosovo ulje

Nutricionistkinja se prvo dotakla kokosovog ulja za koje postoje oprečna mišljenja. Objasnila je da ono na sobnoj temperaturi menja agregatno stanje - od kokosovog masla nastaje ulje. Dodaje da je kokosovo ulje začinjeno od zasićenih masti, ali onih zdravih. Takođe, ima visoku tačku dimljenja, odlično je za pravljenje kokica ili palačinaka. Naravno, bez preterivanja.

Šta je tačka dimljenja?

"Tačka dimljenja predstavlja tačku posle koje ulje ili mast više nije upotrebljiva za ljudsku upotebu i samo stvara oksidativni stres u organizmu”, objasnila je nutricionistkinja.

U trci za zdravije ulje između suncokretovog i maslinovog, nutricionistkinja Nađa Radonjić ističe da bi maslinovo ulje pobedilo. Međutim, ne važi baš za sve.

"Zdravije će biti ako hladno ceđeno maslinovo ulje dodate u salatu, međutim ako pržite palačinke biće zdravije ako koristite suncokretovo ulje", dodala je i osvrnula se na ostala biljna ulja. Savetovala je da takva ulja (poput ulja koštica grožđa, lana…) koristite samo za hladna jela.

Svinjska mast

Kad je reč o svinskoj masti, nutricionistkinja dodala je da je ona poslednjih godina ponovo popularna. Iako je zdrava, važno je da obratite pažnju na količinu prilikom upotrebe, jer vrlo lako može da se pretera sa njom.

Maslinovo ulje

Tačka ključanja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, najviše zbog toga jer se može raznoliko primenjivati. Zbog svog suptilnog ukusa možete ga koristiti za pečenje, dinstanje ili hladne prelive.

Ovo ulje je takođe bogato vitaminom E, koji deluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protivupalna svojstva. Uz to, ovo ulje sadrži i antioksidansne sastojke oleokantal i oleuropein koji takođe imaju protivupalna svojstva.

Istraživanje je otkrilo da maslinovo ulje sadrži spojeve zdrave za srce i da može pomoći u prevenciji stanja poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Ulje avokada

Tačka ključanja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi ukus avokada i takođe se može primenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo ulje. I ovo ulje ima slične hranljive vrednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce.

Neke studije na životinjama su pokazale da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida. Naime, visok nivo triglicerida može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti.

Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranljivih stvari te može štititi ćelije od radikalne štete. Uz to, jedno istraživanje je pokazalo da ovo ulje ima jednaku hranljivu vrednost i na visokim i niskim temperaturama.

Susamovo ulje

Tačka ključanja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti kao što je Parkinsonova bolest.

Susamovo ulje odlično je za dinstanje, pečenje, pa čak i kao preliv za salatu. Ima blagi orašasti ukus pa se može lako kombinovati s brojnim jelima.

Ulja koja treba izbegavati

Ne bi trebalo sve vrste ulja koristiti za kuvanje, a naročito ne za kuvanje na visokim temperaturama. Neka ulja se preporučuju ipak samo za hladnu primenu.

Ulja koja ne bi trebalo koristiti u kuvanju, odnosno na visokim temperaturama su riblje ulje, ulje od algi, ulje od lana i palmino. Palmino ulje je jako slično kokosovom i glavni problem sa njegovim korišćenjem je etičke prirode, jer je proizvodnja palminog ulja povezana sa uništavanjem prašuma.

Komentari (0)
Loading