Da li vam je zdravo srce? Uradite brzi test sa hladnom vodom i saznajte da li je vreme da idete kod kardiologa

Jelena Vukelić Vesti 15.02.2024 11:53 0

Svima je jasno da je neophodno redovno ići na preglede, ali postoji i jedan test koji možete da isprobate kod kuće, a koji će vam otkriti u kakvom vam je stanju srce

Led

Shutterstock

Pomoći će vam da steknete predstavu o tome kako radi vaše srce, uradite jednostavan trik koji će vam pokazati zdravlje vašeg srca za samo 30 sekundi.

Kako se radi test?

Uzmite veću posudu, u koju mogu da vam stanu obe šake, i napunite je hladnom vodom. Za bolje rezultate dodajte mnogo leda.

Drugi korak

Ubacite šake u posudu i zadržite ih tačno 30 sekundi. Ovo će vam pomoći da saznate kako će krv da reaguje kada dođe u kontakt sa ledenom vodom.

Rezultat

Ako ste sve uradili kako treba, sada je vreme da proverite stanje svog srca. Ovo su dva moguća rezultata.

1. Prsti su pocrveneli

Ako su vaši prsti pocrveneli to je dobar rezultat. To znači da nemate problema povezanih sa oksigenacijom u krvi. Vaše srce i cirkulacija krvi su u redu.

2. Prsti su postali bledi ili tamnoplavi

Ako su prsti dobili bledu boju ili su poplaveli postoji mogućnost da imate problema sa cirkulacijom krvi. Ovo se događa zato što u vašim ćelijama krvi je nizak nivo kiseonika ili zato što imate problem sa prenošenjem kiseonika putem krvotoka do srca, što može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

U ovom slučaju, možete da probate da zagrejete ili masirate predeo ruku kako bi se vratila normalna boja. Ako se to ne desi brzo, obavezno posetite lekara.  Posebno ako prilikom testa osetite kratak dah, bol u glavi ili grudima, preznojavanje, ukočenost u ramenima, nogama, rukama, prstima ili petama, vrtoglavicu, znak je da pod hitno treba da uradite pregled.

 

Komentari (0)
Loading