Ruke i noge su vam konstantno HLADNE, a nije u pitanju cirkulacija? To može biti znak OZBILJNIH zdravstvenih problema

Vesti 23.04.2023 22:30 0

Hladni prsti na rukama i nogama prilično su česta pojava, naročito kod žena i ne moraju označavati ništa značajno. No, to može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema

Ruke i noge su vam konstantno HLADNE, a nije u pitanju cirkulacija? To može biti znak OZBILJNIH zdravstvenih problema

Shutterstock

 

Dijabetes

Osim što su vam često hladne ruke, ponekad u dlanovima i stopalima osećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posledice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali i nervni sistem.

Štitna žlezda

Usporen rad štitne žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim dlanovima i stopalima. Umor, nevoljnost, česta pospanost, usporenost tela i pokreta te slabo podnošenje visokih temperatura verovatni su znakovi ovog poremećaja.

Malokrvnost

Uz hladne prste na rukama i nogama često vas hvata umor, glavobolja i malaksalost – u slučaju da vam se to događa, vreme je da proverite krvnu sliku jer vam možda nedostaje gvožđa. Ono je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Hladni ekstremiteti stoga mogu biti znak anemije, odnosno slabokrvnosti.

Stres

I stres može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On pojačava adrenalin koji pak sužava krvne sudove i slabi cirkulaciju pa su ruke i noge hladnije.

Komentari (0)
Loading