Ako do sada još niste, vreme je da se okušate u pripremi poznate italijanske supe i uživate u njenim bogatim ukusima. Minestrone supa ili u prevodu s italijanskog jezika "velika supa", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana. Današnja verzija recepture ove popularne supe razlikuje se gotovo u svim italijanskim regijama, jer baš svako ima svoj tajni sastojak.
Den Bjutner, istraživač, novinar i producent koji godinama proučava navike ljudi u plavim zonama, otkrio je šta najdugovečnija porodica jede svaki dan.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok. Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla, što je potvrdila i dijeteričarka Samanta Keseti. "Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, ova supa je bogata povrćem, što i te kako doprinosi dugovečnosti", rekla je dijetetičarka.

Shutterstock
Idealna je za svako godišnje doba i možete je prilagoditi svim sezonama, a sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i veoma je zdrava.
Sastojci:
200 g graška
200 g paradajza
1,5 l temeljca
1 glavica luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
1 šolja makarona
2 kašike maslinovog ulja
pola celera
svež peršun
so, biber
malo parmezana
Priprema:
U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, beli luk, šargarepu, celer i tikvicu iseckane na sitne kockice, pa dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša, ali ne sme da promeni boju. Dodajte paradajz i dinstajte još tri minute. Sipajte temeljac i dve šoljice vode, povećajte vatru, pa pustite da zakuva.

Shutterstock
Dodajte testeninu i kuvajte otkriveno dok se testenina i povrće ne skuvaju. U supu dodajte grašak, dodajte začine po ukusu, pa sve kuvajte još nekih 15-ak minuta. Na kraju dodajte sveže seckan peršun i poslužite dok je još vruća, sa posutim parmezanom odozgo.