Snižava HOLESTEROL i čuva NERVNE ćelije: Zbog jedne STVARI, ipak povedite računa KAKO I KOLIKO ga konzumirate!

Vesti 05.01.2022 08:00 0

Celer definitivno ulazi u kategoriju najzdravijih namirnica koje možete uneti u svoj organizam

Celer

Shutterstock

Benefiti celera su bezbrojni, a posebno je važno navesti da je podjednako zdrav i njegov koren, ali i stabljike celera koje se ređe konzumiraju u srpskoj kuhinji.

Listovi celera su takođe jako zdrav, bogati su vitaminom A, dok su peteljke bogat izvor vitamina B1, B2, B6 i C, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Pored toga listovi i stabljike celera puni su biljnih hormona i vrlo su vredna eterična ulja, koja blagotvorno deluju na nervni sistem i umiruju.

Celer pored navedenog sadrži apigenin, jedinjenje koje može da stimuliše rast i razvoj nervnih ćelija. Apigenin i druga jedinjenja u celeru imaju sposobnost da spreče čitav spektar bolesti počev od hipertenzije, bolesti jetre, reumatskih bolesti i visokog holesterola.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Journal of Dietary Supplements" pokazalo je da celer sasvim sigurno uti;e na sniavanje holesterola. Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, značajno pomaže u smanjenju LDL (lošeg) holesterola.

Kako konzumirati celer?

Celer možete konzumirati u smutijima, salatama i čorbi. Kada vodite borbu protiv holesterola ipak imajte jedno na umu. Osim sto utiče na smanjenje LDL (lošeg) holesterola, celer utiče i na smanjenje ukupnog holesterola, pa samim tim i HDL (dobrog) holesterola. Pošto je dobar holesterol jako važan za zdravlje krvnih sudova, neophodno je da nakon dugotrajnag konzumiranja celera uradite analizu krvne slike, kako biste utvrdili odnos dobrog i lošeg holesterola.

 

Komentari (0)
Loading