Dijetolog Megan Rosi, koju nazivaju kraljicom zdravih creva, kaže da je važno uneti 30 različitih namirnica biljnog porekla tokom 7 dana.
"Te namirnice su integralne žitarice, orašasti plodovi, semenke, povrće, voće, mahunarke, bilje i začini", pojasnila je. Istakla je da je to hrana koja podstiče raznolikost bakterija i korisnih hemikalija koje proizvode u našim crevima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Drugi, a možda i važniji savet je: više žvaćite hranu. "Hrana počinje fizički da se razgrađuje u ustima, a pljuvačka sadrži enzime koji počinju hemijski da je razgrađuju. Istraživanja pokazuju da, što više žvaćemo, više hranljivih materija dobijamo iz hrane, što je dobro za creva", tvrdi Rosi za „HuffPost“.
Pozvala se na studiju koja je uporedila ljude koji su žvakali bademe 10 i 40 puta. Kako kaže, više koristi imali su oni koji su svaki zalogaj žvakali 40 puta. "Nije uvek lako dugo žvakati hranu, ali isplati se. Svojim klijentima savetujem da se usredsrede na prva dva zalogaja. Tako se stvara navika i počinjete sve više žvakati sa svakim obrokom", poručila je doktorka.
Bonus video: