Misteriozni virus napunio ambulante u Srbiji: U ovom slučaju treba da se javite lekaru

Slobodanka Ćorić Vesti 23.01.2024 15:26 0

Iako je novi epidemijski talas očekivan, mogao je biti ublažen

Misteriozni virus napunio ambulante u Srbiji: U ovom slučaju treba da se javite lekaru

Shutterstock

Domovi zdravlja širom Srbije prepuni su pacijenata koji se žale na bolove u grlu, glavobolju, povišenu temperaturu, malaksalost. Njihova dijagnoza će glasiti "bolest slična gripu". Takvih pacijenata je prve nedelje januara u Srbiji bilo nešto više od 8.500, a već sledeće skoro 10.000.

Epidemiolozi kažu da je taj broj pacijenata očekivan, da je toliko pacijenata bilo u istom periodu prošle godine.

Beleži se, međutim, blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštava Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

- Ova brojka je očekivana i kada uporedimo sa istim periodom prošle godine možemo reći da je na sličnom nivou, znači sezona ima uobičajeni tok. Sada možemo reći da je najdominantniji virus gripa, pred toga ima i kovida, ali u znatno manjoj meri i respiratornog sincicijalnog virusa - kaže dr Milunka Milinković, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Iako je novi epidemijski talas očekivan, mogao je biti ublažen. Prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, rešenje su maske i vakcinacija. Krajem septembra prošle godine, Srbija je nabavila više od 360.000 vakcina protiv gripa. Iz Batuta kažu da je najbolje vreme da ih građani prime pred početak sezone, ali da još uvek nije kasno.

Komentari (0)
Loading