Kako "potrošiti" Božićnu večeru? Raskošna gozba sadrži preko 6.000 kalorija, moguće je ih sagoreti na jedan način

Vesti 29.12.2023 17:45 0

Sezona praznika je vreme za mnoge od nas da se odmore i uživaju u dobroj hrani i dobrom društvu...

stomak

Shutterstock

Praznici su vreme za veselje, jelo i piće. Ali budite oprezni, kažu stručnjaci, jer se najmanje polovina težine dobijene u ovom periodu zadržava iu sledećoj godini.

Nedavno istraživanje sprovedeno u tri zemlje na tri hiljade ispitanika pokazalo je da se u 10 dana nakon Božića telesna težina povećava u proseku za 0,6 odsto, piše Britanski institut za javno zdravlje (RSPH).

Osim toga, pokazalo se da su ispitanici do sledećeg leta izgubili samo polovinu navedene težine. Naučnici sa njujorškog Univerziteta Kornel objavili su rezultate u časopisu New England Journal of Medicine.

Studija o gojenju na odmoru verovatno nikoga nije iznenadila. Prema britanskom institutu za javno zdravlje, raskošni obroci na sam Božić sadrže u proseku 6.000 kalorija, tri puta više od preporučene dnevne doze.

večera

Shutterstock

 

A te kalorije je teško sagoreti. Potrebno je 44 minuta hodanja za jednu šolju kuvanog vina ili sat i 44 minuta trčanja za tipičnu božićnu večeru. Naučnici zato preporučuju da lekari savetuju svoje pacijente da se više samokontrole tokom božićnih praznika. Međutim, svi znaju da je to lakše reći nego učiniti.

"Sezona praznika je vreme za mnoge od nas da se odmore i uživaju u dobroj hrani i dobrom društvu, tako da je prirodno da se počastimo tokom praznika. Naša analiza aktivnosti je dobrodušan sezonski podsetnik kako sve te dodatne kalorije se zbrajaju, tako da pokušaj da se ne preterate i ostanete aktivni tokom praznika može biti u velikoj meri kada je u pitanju izbegavanje gadnog šoka odmeravanja i puno posla u Novoj godini!“ rekla je Širli Kramer CBE, Izvršni direktor RSPH. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading