U susret praznicima bez problema sa holesterolom: Gurmani će obožavati ove 4 namirnice, fantastičan ukus bez griže savesti

Vesti 09.12.2023 19:12 0

Ove namirnice su ukusne i lako ih je uključiti u svakodnevne obroke...

praznici

Shutterstock

Povišen loš holesteroli praznici na vidiku... Nije zavidna situacija, ali uz malo redukcije ishrane i 4 ukusne namrinice, moći ćete da uživate u proslavama života na tanjiru bez griže savesti. Nije tajna da vam određena hrana može pomoći da snizite LDL ("loš") holesterol, koji uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama što dovodi do srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. Ali ono što vas može iznenaditi je da su ove namirnice ukusne i da ih je lako uključiti u svakodnevne obroke bez žrtvovanja ukusa ili zabave.

parznici

Shutterstock

 
1. Crna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide, antioksidante koji pomažu u snižavanju nivoa LDL. Samo vodite računa da jedete umereno, jer čokolada takođe ima mnogo zasićenih masti i šećera. Takođe možete koristiti tamni, nezaslađeni kakao prah u kuvanju da biste dobili slične efekte za zdravlje srca.

2. Crveno vino

Crveno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u kožici crvenog grožđa, i može da spreči oštećenje krvnih sudova smanjujući rizik od krvnih ugrušaka i snižavajući LDL. Međutim, konzumiranje prevelikih doza alkohola može izazvati niz drugih zdravstvenih problema, pa je dovoljna čaša crnog vina za večeru, naročito ako hoćete da očuvate mladolik izgled, jer alkohol produbljuje bore i stvara tzv. vinsko lice.

3. Koštunjavo voće

Orašasti plodovi su bogati polinezasićenim masnim kiselinama, tako da bademi, orasi ili pistaći mogu da smanje nivo LDL. Pokušajte da ih pospete po salati ili ih pojedite iz ruke kao užinu. Samo izaberite orašaste plodove koji su sirovi, bez soli i zadržite se na šaci dnevno, jer su visoko kalorični, piše Sensa.rs.

4. Riba

Ribe poput lososa, albakor tunjevine, sardina i morske ribe pune su omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride u krvi. Jedite ribu bar jednom nedeljnom, ali nemojte da je pržite nego je pecite jer to zdravija opcija.  

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading